21:17 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ερντογάν: Μόνο η Τουρκία μπορεί να προστατεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα στη Συρία

© AFP 2019 / Adem Altan
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01

Με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, υπάρχει μόνο η Τουρκία που μπορεί να υποστηρίξει τα συμφέροντα των ΗΠΑ, υποστηρίζει ο Ερντογάν σε άρθρο του.

Το ISIS έχει ηττηθεί στη Συρία από «στρατιωτικής» άποψης, υποστηρίζει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν σε εκτενές άρθρο του που δημοσιεύεται στους New York Times.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισημαίνει ότι ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Τραμπ, πήρε τη «σωστή απόφαση» να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, η απόσυρση, όμως, πρέπει να σχεδιαστεί «προσεκτικά» και να πραγματοποιηθεί σε στενή συνεργασία με τους «κατάλληλους εταίρους ώστε να προστατευτούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, η διεθνής κοινότητα και ο συριακός λαός».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Τουρκία «η μόνη χώρα με τη δύναμη και τη δέσμευση να εκτελέσει αυτό το καθήκον».

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας κατά του ISIS εμπόδισαν τους τρομοκράτες από το να επιτεθούν σε Τουρκία και Ευρώπη.

Σημειώνει, παράλληλα, ότι «σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις του συνασπισμού σε Ράκκα και Μοσούλη, οι οποίες βασίστηκαν κυρίως σε αεροπορικές επιδρομές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με μικρή ή καμία μέριμνα για απώλειες αμάχων», η προσέγγιση των τουρκικών στρατευμάτων εγγυήθηκε ότι η υποδομή της Αλ Μπαμπθα παρέμενε «κατά κύριο λόγο άθικτη» και πως θα ήταν δυνατόν οι άνθρωποι να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους εντός ημερών.

«Αυτό το περιβάλλον σταθερότητας είναι η μόνη αντιμετώπιση για την τρομοκρατία […] Δε θα υπάρξει νίκη για τους τρομοκράτες. Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσει τη δική της ασφάλεια και την ευημερία της διεθνούς κοινότητας», έγραψε ο Ερντογάν.

Παρότι ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι το ISIS έχει ηττηθεί με στρατιωτικούς όρους, εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία ότι ορισμένες «εξωτερικές δυνάμεις» μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα κατάλοιπα της τρομοκρατικής οργάνωσης ως «δικαιολογία για να εμπλακούν στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας».

«Η στρατιωτική νίκη εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης είναι ένα σχεδόν πρώτο βήμα. Το μάθημα του Ιράκ, όπου γεννήθηκε αυτή η τρομοκρατική ομάδα, είναι ότι οι πρόωρες διακηρύξεις νίκης και οι απερίσκεπτες ενέργειες που τείνουν να παρακινούν, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουν. Η διεθνής κοινότητα δε μπορεί να αντέξει να κάνει το ίδιο λάθος και σήμερα», προειδοποίησε ο Ερντογάν.

Παρουσίασε μια «συνολική στρατηγική» για την εξάλειψη των αιτίων που γενούν τη ριζοσπαστικοποίηση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι «δεν αισθάνονται αποσυνδεδεμένοι από την κυβέρνηση», ενώ οι τρομοκρατικές οργανώσεις δε «λυμαίνονται τη θλίψη των τοπικών κοινωνιών και οι καθημερινοί άνθρωποι μπορούν να υπολογίζουν σε ένα σταθερό μέλλον».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το πρώτο βήμα είναι να οικοδομηθεί μια δύναμη σταθεροποίησης που θα περιλαμβάνει μαχητές απ' όλα τα μέρη της συριακής κοινωνίας. Ένα τόσο ποικίλο σώμα, ισχυρίζεται, έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει όλους τους Σύρους και να φέρει το νόμο και την τάξη στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

«Υπό αυτή την έννοια, θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν έχουμε καμία διαφωνία με τους Κούρδους της Συρίας. Υπό συνθήκες πολέμου, πολλοί νέοι Σύροι δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να ενταχθούν στο PYD/YPG, το συριακό παρακλάδι του PKK, που Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση. Σύμφωνα με την Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι μαχητές του YPG παραβίασαν το διεθνές δίκαιο με τη στρατολόγηση παιδιών», τονίζει ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν επισημαίνει ότι όταν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από τη Συρία, η Τουρκία θα ολοκληρώσει μια «εντατική διαδικασία εξέτασης» για να επανενώσει τα παιδιά αυτά με τις οικογένειές τους και θα συμπεριλάβει όλους τους μαχητές χωρίς συνδέσμους με τρομοκρατικές ομάδες στην προβλεπόμενη δύναμη σταθεροποίησης.

Ο Τούρκος πρόεδρος παρουσίασε ένα ακόμη κομβικό σημείο του σχεδίου του, την ανάγκη διασφάλισης «επαρκούς πολιτικής εκπροσώπησης» για όλες τις κοινότητες στη Συρία. Έγραψε ότι συριακά εδάφη που κρατούνται τώρα από δυνάμεις του YPG ή το ISIS, θα κυβερνούνται από «λαϊκά εκλεγμένα συμβούλια» υπό την εποπτεία της Τουρκίας.

Όπως εξηγεί, η χώρα του προσπάθησε να συνεργαστεί και να συντονίσει τις ενέργειές του με τους στενότερους φίλους και συμμάχους και τόνισε ότι η Τουρκία είναι «ο μοναδικός ενδιαφερόμενος που μπορεί να εργαστεί ταυτόχρονα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία».

«Θα βασιστούμε σε αυτές τις σχέσεις για να γίνει η δουλειά στη Συρία. Είναι καιρός για όλους τους εμπλεκόμενους να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να τερματίσουν την τρομοκρατία που εξαπέλυσε το Ισλαμικό Κράτος, ένας εχθρός του Ισλάμ και των Μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο, και να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας Η Τουρκία έχει προσφερθεί εθελοντικά να επωμιστεί αυτό το βαρύ φορτίο σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας. Βασιζόμαστε στη διεθνή κοινότητα για να σταθεί πλάι μας», καταλήγει ο Ερντογάν.

Tags:
ISIS, Ισλαμικό Κράτος, Ντόναλντ Τραμπ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Ρωσία, ΗΠΑ, Συρία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK