21:41 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Πύραυλοι S-400

Ομάδα Αμερικανών θα βρεθεί στην Τουρκία για να εξηγήσει τις ανησυχίες με τους S-400

© Sputnik / Sergey Malgavko
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από την αμερικανική πλευρά σχετικά με τους ρωσικούς S-400 θα επιχειρήσει να αποσαφηνίσει ομάδα Αμερικανών που θα επισκεφτούν την Τουρκία.

Οι ΗΠΑ θα στείλουν ομάδα στην Τουρκία τις προσεχείς εβδομάδες ώστε να αποσαφηνίσουν τις ανησυχίες τους για την αγορά από την Άγκυρα των ρωσικών S-400, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ.

«Ακούμε συνεχώς για τις πιθανές βλάβες και προβλήματα στην πιστοποίηση των F-35 σε περίπτωση ανάπτυξής τους σε περιοχή κοντά στους S-400… Δεν είχαμε ποτέ μια ομάδα που να μας επισκεφτεί ώστε να διευκρινίσει ποιοι είναι οι τεχνικοί κίνδυνοι. Τους έχουμε πει αρκετές φορές να έρθουν και να εξηγήσουν όλες τις ανησυχίες τους εάν πιστεύουν ότι αυτοί (οι κίνδυνοι) είναι σοβαροί», δήλωσε ο Ντεμίρ, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά από δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu την προηγούμενη εβδομάδα, το οποίο επικαλούμενο πηγές, ανέφερε ότι η Άγκυρα απέρριψε πρόταση της Ουάσινγκτον για ακύρωση της απόκτησης των ρωσικών S-400 και αντ' αυτού την προμήθεια των αμερικανικών Patriot, πρόταση που έγινε κατά τη διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην Τουρκία.

Τον Δεκέμβριο του 2018, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση συστημάτων Patriot αξίας 3,5 δισ. δολαρίων στην Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν είχε δηλώσει τότε ότι η πιθανή αγορά των Patriot δε θα επηρεάσει τη συμφωνίας Άγκυρας — Μόσχας για την αγορά των S-400.

Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Άγκυρα έχει ολοκληρώσει τη συμφωνία για τους S-400 και θα αγοράσει τα πυραυλικά συστήματα από τη Ρωσία δίχως συζήτηση.

Σχετικά:

Η Τουρκία δε θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να επιθεωρήσουν τους ρωσικούς S-400
Άγκυρα: Πιθανή αγορά αμερικανικών Πάτριοτ δεν επηρεάζει τη συμφωνία για τους S-400
Tags:
S-400, πύραυλοι Patriot, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ΗΠΑ, Τουρκία, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK