05:46 09 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πoροσένκο ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του να απονείμει τον τίτλο του «Ήρωα της Ουκρανίας» στον Φιλάρετο, τον πρώην ηγέτη της σχισματικής ουκρανικής εκκλησίας.

Την απόφασή του να απονείμει τον τίτλο του «Ήρωα της Ουκρανίας» στον Φιλάρετο Ντενισένκο, τον πρώην προκαθήμενο της σχισματικής ουκρανικής εκκλησίας ανακοίνωσε σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Πoροσένκο.

«Το μέτρο που θα μπορούσε να εκτιμήσει τη συμβολή του πατριάρχη Φιλάρετου στον αγώνα για τη δική μας τοπική εκκλησία δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα. Είναι, και θα παραμείνει ο πνευματικός ηγέτης της ουκρανικής εκκλησίας και του ουκρανικού λαού. Έχω αποφασίσει να του απονείμω τον τίτλο του Ήρωα της Ουκρανίας» ανέφερε ο Ποροσένκο στο Twitter.

Ο Φιλάρετος ήταν ο ηγέτης της μη κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου (UOC-KP) μέχρι να ενταχθεί στη νέα εκκλησία στα μέσα Δεκεμβρίου του 2018. Είναι επίσης ο πρώην Μητροπολίτης Κιέβου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ROC).

Στα μέσα Δεκεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο με πρωτοβουλία του Ποροσένκο και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, μία «ενωτική σύνοδος» όπως την αποκάλεσαν κατά τη διάρκεια της οποίας εκλέχτηκε ο επικεφαλής της νέας εκκλησίας ο Επιφάνιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ποροσένκο βράβευσε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την αυτοκεφαλία στη «νέα Εκκλησία»

Την Κυριακή, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παραχώρησε επίσημα την αυτοκεφαλία στη νέα εκκλησία της Ουκρανίας.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας είχε χαρακτηρίσει «νομιμοποίηση του σχίσματος» την ίδρυση της «νέας εκκλησίας», υπογραμμίζοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια Χριστιανούς τόσο της Ουκρανίας όσο και άλλων χωρών.

Την Κυριακή, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης παρέδωσε τον τομο που χορήγησε αυτοκέφαλα στον επικεφαλής της νέας ουκρανικής εκκλησίας. Κάτω από τα χορηγηθέντα τόμο, η αποκαλούμενη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας θα έχει δικαιοδοσία αποκλειστικά για την Ουκρανία και δεν θα εξουσιοδοτηθεί να διορίζει επισκόπους και να εγκαθιδρύει τις ενορίες της στο εξωτερικό, εξαρτώντας αποτελεσματικά από την Κωνσταντινούπολη.

Η απουσία οποιασδήποτε αντίδρασης από τη Δύση στις πρωτοφανείς παρεμβάσεις των ουκρανικών αρχών σε ζητήματα της εκκλησίας δείχνει προφανή πολιτικά κίνητρα πίσω από τη δημιουργία μιας νέας θρησκευτικής δομής στην Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών Ρωσιών, Κύριλλος.

Tags:
αυτοκέφαλο, αυτοκεφαλία, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας), Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Επιφάνιος, Πέτρο Ποροσένκο, Φιλάρετος, Ουκρανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK