09:29 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Ο δημιουργός των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο

Το Εκουαδόρ πιστεύει ότι ο Ασάνζ πρέπει να παραδοθεί στις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου

© Sputnik / Alex McNaughton
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Την παράδοση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζουλιάν Ασάνζ στις αρχές της Βρετανίας, υποστήριξε με δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας της Λατινικής Αμερικής, Χοσέ Βαλέντσια, εκιμώντας πως είναι η καλύτερη δυνατή απόφαση για τον ίδιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ Χοσέ Βαλέντσια πρότεινε ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζουλιάν Ασάνζ, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στην πρεσβεία της χώρας του στο Λονδίνο, να παραδοθεί στις βρετανικές αρχές.

Ο Ασάνζ ζει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ από το 2012. Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσαν ένα ένταλμα για τη σύλληψη του, αφού παραβίασε τους όρους της εγγύησης που συνδέονται με την έρευνα στη Σουηδία. Έκτοτε, οι σουηδικές αρχές παραιτήθηκαν από την έρευνά τους. Ο Ασάνζ φοβάται πιθανή έκδοση στις ΗΠΑ, καθώς το WikiLeaks δημοσίευσε ορισμένα διαβαθμισμένα έγγραφα, τα οποία φέρονται ότι διαρρέουν από κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

«Βλέπουμε δύο επιλογές για τον κ. Ασάνζ: να παραμείνει για αόριστο χρονικό διάστημα [στην πρεσβεία] ή να παραδοθεί και αυτή η επιλογή, πιστεύουμε, είναι η πιο θετική γι 'αυτόν», δήλωσε ο Βαλέντσια, όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την έκκληση του προς τον Ασάνζ για συμμόρφωση με το πρωτόκολλο για τη διαμονή του στην πρεσβεία.

Πέρυσι, οι αρχές του Ισημερινού αποφάσισαν να περιορίσουν τις επισκέψεις προς τον Ασάνζ. Οι δικηγόροι του τελευταίου αμφισβήτησαν την απόφαση στο δικαστήριο λέγοντας ότι οι περιορισμοί παραβίασαν τα δικαιώματα του. Επιπλέον, ο Ασάνζ έχει φημολογηθεί πως έχει κατασκοπεύσει στην πρεσβεία. Ωστόσο, η προσφυγή του Ασάνζ απορρίφθηκε από δικαστήριο του Ισημερινού τον Δεκέμβριο.

Tags:
WikiLeaks, Υπουργείο Εξωτερικών, Τζούλιαν Ασάνζ, Μεγάλη Βρετανία, Εκουαδόρ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK