23:41 16 ΙΟΥΝΙΟY 2019
Η βουλή της πΓΔΜ

Σκοπιανά ΜΜΕ: Βρήκε τους 80 ο Ζάεφ, ξεκινά ξανά η συνεδρίαση στη Βουλή

© AFP 2019 / Robert Atanasovski
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Η Ολομέλεια της Βουλής συνεδριάζει σχετικά με τις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της πΓΔΜ.

Για εξεύρεση συμβιβαστικής φόρμουλας που στο ζήτημα της υπηκοότητας που θα εξασφαλίσει τη στήριξη του αλβανικού κόμματος και την απαραίτητη πλειοψηφία των 80 βουλευτών, κάνουν λόγο τα σκοπιανά ΜΜΕ. Εξάλλου, ξεκινά η συνεδρίαση στη βουλή της γείτονος χώρας που ήταν προγραμματισμένη για τις 13:00 ώρα Ελλάδας.

Η Ολομέλεια της Βουλής συνεδριάζει σχετικά με τις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της πΓΔΜ.

Η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση της Βουλής μετατέθηκε για σήμερα, καθώς, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, δεν είχε εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή (80 στους 120 βουλευτές), που είναι απαραίτητη για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς φαίνεται να υπολείπεται ένας βουλευτής για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία αυτή.

Μετά την αναβολή της χθεσινής συνεδρίασης υπήρξαν έντονες διεργασίες με το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα BESA που διαθέτει δύο βουλευτές, για την εξεύρεση μίας τεχνικής διατύπωσης σε ό,τι αφορά τo άρθρο του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος για την υπηκοότητα και θα επιτρέψει την στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από το BESA και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας δύο τρίτων.

«Αυτό που ζητά το "BESA" είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, "μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας", να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης», ανέφερε χθες ο Ζόραν Ζάεφ σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Η κυβέρνηση του Ζάεφ προτείνει αναφορικά με την υπηκοότητα να αποδίδεται αυτή ως «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Το BESA κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία «για τους πολίτες αλβανικής εθνοτικής καταγωγής, στις κανονιστικές αποφάσεις και τις άλλες πράξεις των κρατικών οργάνων, η υπηκοότητα στην μακεδονική γλώσσα θα αναφέρεται ως «μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», στην αλβανική γλώσσα θα αναφέρεται ως «της Μακεδονίας / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και στα αγγλικά ως «Macedonian / citizen of the Republic of North Macedonia».

Σχετικά:

Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό
Tags:
συμφωνία των Πρεσπών, Σκοπιανό, ΠΓΔΜ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK