19:44 18 ΙΟΥΝΙΟY 2019
Βουλή της πΓΔΜ

Ο Ζάεφ βρήκε τους «80» για τη συνταγματική αναθεώρηση, σε συμφωνία με το αλβανόφωνο BESA

© AP Photo / AP Photo/Boris Grdanoski
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Τους 80 βουλευτές για τη συνταγματική αναθεώρηση βρήκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, καθώς κατέληξε σε συμφωνία με τον επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος BESA. Ξεκίνησε η συνεδρίαση.

Τις 80 ψήφους που χρειαζόταν ο Ζόραν Ζάεφ για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος εξασφάλισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες των σκοπιανών ΜΜΕ, και μετά από καθυστέρηση της συνεδρίασης της Ολομέλειες της Βουλής της ΠΓΔΜ, ο Ζάεφ κατέληξε σε συμφωνίας με τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος BESA, Μπιλάλ Κασάμι, προκειμένου να αποσπάσει τη στήριξη των δύο βουλευτών που διαθέτει το κόμμα, σχετικά με τις συνταγματικές τροπολογίες και έτσι να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Εν συνεχεία, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από τη Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων. Υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών θα ψηφίσουν και οι δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος.

Παράλληλα, ξεκίνησε η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής της ΠΓΔΜ σχετικά με τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με το θέμα της υπηκοότητας, που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις του «BESA». Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειώνεται ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.

Η συνεδρίαση της Βουλής και οι σχετικές ψηφοφορίες για τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος αναμένεται να ολοκληρωθούν το βράδυ.

Η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση της Βουλής μετατέθηκε για σήμερα, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ δεν είχε εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή που είναι απαραίτητη για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες «έλειπε» ένας βουλευτής για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία αυτή.

Την ίδια ώρα, πάντως, άλλα ΜΜΕ των Σκοπίων μετέδιδαν σήμερα ότι ακόμη και χωρίς τη στήριξη των δύο βουλευτών του BESA, η κυβέρνηση του Ζάεφ εξασφαλίζει την πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή. 

Σημειώνεται ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος στην ΠΓΔΜ είναι απαραίτητο βήμα, προκειμένου να έλθει η Συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο. 

Tags:
συμφωνία των Πρεσπών, Σκοπιανό, Ζόραν Ζάεφ, ΠΓΔΜ, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK