16:42 17 ΙΟΥΝΙΟY 2019
Ο Ζόραν Ζάεφ.

Πέρασε η συνταγματική αναθεώρηση από τη Βουλή των Σκοπίων

© AFP 2019 / Robert Atanasovski
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 03

Με 81 ψήφους πέρασε από τη Βουλή των Σκοπίων η συνταγματική αναθεώρηση. Πλέον, η γειτονική χώρα ονομάζεται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Ανοίγει ο δρόμος για να έλθει η Συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Η Βουλή της ΠΓΔΜ πέρασε την τροποποίηση του Συντάγματος, με βάση την οποία το όνομα της χώρας αλλάζει σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», όπως έχει συμφωνηθεί με την Ελλάδα στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Υπέρ της αλλαγής ψήφισαν 81 βουλευτές από το σύνολο των 120. Οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE που αντιτίθεται στη συμφωνία με την Ελλάδα μποϊκοτάρισαν την ψηφοφορία.

​Νωρίτερα, έγινε γνωστό, ότι ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να εξασφαλίσει τις 80 ψήφους που χρειάζονταν για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος, αφού κατέληξε σε συμφωνία με τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος BESA, Μπιλάλ Κασάμι.

​Πριν από την ψηφοφορία, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από τη Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με το θέμα της υπηκοότητας, που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις του BESA.

​Συγχαρητήρια δέχθηκε ο Ζόραν Ζάεφ από τον Γενς Στόλτενμπεργκ του ΝΑΤΟ.

​Σημειώνεται ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος στην ΠΓΔΜ είναι απαραίτητο βήμα, προκειμένου να έλθει η Συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Αθήνα και Σκόπια υπέγραψαν τον Ιούνιο τη Συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ. Η νέα ονομασία επιτρέπει στη χώρα των Βαλκανίων να ενταχθεί στο NATO και την ΕΕ.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατίας της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Ανοίγει ο δρόμος για τις εξελίξεις στην Αθήνα

Πλέον ανοίγει ο δρόμος για τις εξελίξεις στην Αθήνα με δηλωμένη τη διαφοροποίηση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου στη συμφωνία των Πρεσπών. Ο ίδιος ανέβαλε τη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό αναμένοντας τις εξελίξεις στη βουλή των Σκοπίων. Ωστόσο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη Βουλή της γείτονος αναμένεται η θέση που θα λάβει ως προς την παραμονή του στο κυβερνητικό σχήμα.

Πάντως στις αρχές της εβδομάδας ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε προαναγγείλει ότι αν ο Πάνος Καμμένος αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή καθώς και ότι θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές εν ευθέτω χρόνω αν δεν εξασφαλίσει 151 ψήφους. Εκτός από τον Πάνο Καμμένο με ενδιαφέρον αναμένεται και η θέση που θα κρατήσουν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ.

Εξάλλου, ερωτηθείς ο κ. Τσίπρας για το πότε θα έρθει η Συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο είχε απαντήσει στην ίδια συνέντευξη ότι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια και γνωστοποιηθεί το αποτέλεσμα στο υπουργείο Εξωτερικών «θα δώσω το αποτέλεσμα στον ΠτΔ και στα κόμματα και θα συνεννοηθώ με τον πρόεδρο της Βουλής να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες» και εκτίμησε ότι « είναι πολύ πιθανό να έρθει η συμφωνία στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου». 

Tags:
συμφωνία των Πρεσπών, Σκοπιανό, Ζόραν Ζάεφ, ΠΓΔΜ, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK