05:24 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Κατά του προέδρου της Ουκρανίας στράφηκε με δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Μικολάι Ντανίλεβιτς, υψηλά ιστάμενο μέλος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, εξηγώντας γιατι η Ρωσική Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν διαθέτουν Τόμο.

Αιχμές κατά του Προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο άφησε με δηλώσεις του την Κυριακή, ο Αρχιεπίσκοπος Μικολάι Ντανίλεβιτς, αντιπρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC-MP DECR).

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία (ROC), καθώς και το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, δεν έχουν Τόμο για αυτοκεφαλία (πιστοποιητικό αυτονομίας), καθώς ιδρύθηκαν με βάση τα συμβούλια των επισκόπων και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο θα έπρεπε να συμβουλεύεται καλύτερα τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως πριν προβεί σε δηλώσεις για το θέμα, επεσήμανε.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Ποροσένκο αμφισβήτησε το καθεστώς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καλώντας την να επιδείξει τον Τόμο της. Την ημέρα αυτή, ο Ποροσένκο, μαζί με κυβερνητική αντιπροσωπεία, έφεραν τον Τόμο της αυτοκεφαλίας της «Νέας Εκκλησίας» της Ουκρανίας στον Καθεδρικό Ναό της Μεταμόρφωσης του Βίννιτσα.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει Τόμο. Από την άλλη, ούτε το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης έχει Τόμο. Αν ο πρόεδρος Ποροσένκο έχει ήδη γίνει ένας γνώστης πάνω στο θέμα, τότε γιατί δεν έχει προσφέρει στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης την ευκαιρία να επιδείξει τον δικό του Τόμο ως ένα πρώτο βήμα;» έγραψε ο Ντανίλεβιτς στο Facebook.

Εξήγησε ότι στην αρχαιότητα οι εκκλησίες δεν είχαν ιδρυθεί μέσω Τόμου, αλλά με αποφάσεις εκκλησιαστικών συμβουλίων, και έτσι συνέβη και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

«Με τη σειρά του, το αυτοκέφαλο και πατριαρχικό καθεστώς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας παραχωρήθηκε το 1589 από τον Πατριάρχη Ιερεμία Β τον Τράνο της Κωνσταντινούπολης και το 1593 η απόφαση αυτή εγκρίθηκε από το Ορθόδοξο Συμβούλιο της Κωνσταντινούπολης στο οποίο συμμετείχε ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, καθώς και της Αλεξάνδρειας, της Αντιόχειας και της Ιερουσαλήμ. Παρεμπιπτόντως, κανένας από αυτούς δεν έχει Τόμους», δήλωσε ο αρχιερέας.

Έτσι, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει Τόμο, αλλά έχει πιστοποιητικό από τον Πατριάρχη Ιερεμία Β', σημείωσε.

«Αν και ο Τόμος και το πιστοποιητικό είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει την απόφαση ενός Ορθοδόξου Συμβουλίου ή μάλλον το συμβούλιο των παλαιότερων Πατριαρχών… Έτσι, καμία από τις αρχαίες εκκλησίες δεν έχει Τόμο. Αυτοί εμφανίζονται στην εκκλησιαστική πρακτική κυρίως τον 19ο αιώνα», κατέληξε ο Ντανίλεβιτς.

Την Κυριακή, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, παρέδωσε τον Τόμο της αυτοκεφαλίας στον επικεφαλής της «Νέας Εκκλησίας» της Ουκρανίας. Σύμφωνα με αυτόν, η εκκλησία θα έχει αποκλειστική δικαιοδοσία στην Ουκρανία, αλλά δεν θα διαθέτει την εξουσία να διορίζει επισκόπους και να ιδρύει ενορίες στο εξωτερικό, όντας εξαρτώμενη από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μαζί με την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα του συμβουλίου ενοποίησης και την απόφαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης να χορηγήσει αυτοκεφαλία στη Νέα Ουκρανική Εκκλησία.

Tags:
Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, Πέτρο Ποροσένκο, Ουκρανία, Μόσχα, Κωνσταντινούπολη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK