07:34 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Η αμερικανική σημαία

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν έντονα την κράτηση του προέδρου της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOC
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Την αυθαίρετη κράτηση του ηγέτη της αντιπολίτευσης στην εθνική συνέλευση της Βενεζουέλας Χουάν Γκουίντο από την μυστική αστυνομίας της Βενεζουέλας κατήγγειλαν με έντονο τρόπο οκ. Τζον Μπόλτον και ο κ. Μάικ Πομπέο.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο καταδίκασαν την Κυριακή τις πράξεις των υπηρεσιών πληροφοριών της Βενεζουέλας, οι οποίες συνέλαβαν τον Χουάν Γκουίντο, πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης και ηγέτη της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο της χώρας.

Ο βουλευτής και ηγέτης αντιπολίτευσης δημοσίευσε ένα μήνυμα στη σελίδα του στο Twitter στο οποίο ισχυρίστηκε ότι είχε συλληφθεί από πράκτορες πληροφοριών της Βενεζουέλας καθώς βρισκόταν καθοδόν για μία πολιτική συγκέντρωση, λίγες μέρες μετά τη δήλωσή του ότι είναι διατεθειμένος να αναλάβει ως προσωρινός πρόεδρος του κράτους.

Ο Γκουίντο απελευθερώθηκε τελικά λίγο αργότερα.

«Καταγγέλλουμε την αυθαίρετη κράτηση του Γκουίντο από τον Αρχηγό της μυστικής αστυνομίας της Βενεζουέλας Μανουέλ Κρίστοφερ Φιγκερόα και καλούμε τις δυνάμεις ασφαλείας να υποστηρίξουν το σύνταγμα και τα δικαιώματα του λαού της Βενεζουέλας. Οι ΗΠΑ και ο κόσμος παρακολουθούν», έγραψε ο Πομπέο στο Twitter.

Ο Τζον Μπόλτον δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν σθεναρά το περιστατικό.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τη σύλληψη σήμερα από τον δικτάκτορα Μαδούρο του ηγέτη της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση Χουάν Γκουίντο. Τέτοιες πράξεις εκφοβισμού από την μυστική αστυνομία (SEBIN) του Μαδούρο, υπό την ηγεσία του στρατηγού Μανουέλ Κρίστοφερ Φιγκερόα, αντιπροσωπεύουν μια σοβαρή επίθεση στο κράτος δικαίου στη Βενεζουέλα», έγραψε ο Μπόλτον στο Twitter.

Την Πέμπτη ο Νικολάς Μαδούρο ορκίστηκε ως πρόεδρος της Βενεζουέλας μέχρι το 2025. Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΣ), μέλη του Ομίλου των χωρών της Λίμα (με εξαίρεση το Μεξικό) και οι ΗΠΑ δήλωσαν πως δεν αναγνωρίζουν ως νόμιμη τη νέα θητεία του Μαδούρο. Την Παρασκευή, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας (σε εξορία από τη χώρα) με έδρα την Ουάσιγκτον, ζήτησε από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης να αναλάβει την προεδρία. Ο ίδιος δήλωσε πως είναι πρόθυμος να πράξει κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι το σύνταγμα του επιτρέπει να πραγματοποιήσει νέες εκλογές.

Tags:
Χουάν Γκουίντο, Τζον Μπόλτον, Μάικ Πομπέο, Βενεζουέλα, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK