15:50 16 ΙΟΥΝΙΟY 2019
Nord Stream 2

Οργή Γερμανών πολιτικών για επιστολή του πρέσβη των ΗΠΑ στις εταιρείες του Nord Stream 2

© Φωτογραφία: Nord Stream 2
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10

Ο αμερικανός πρέσβης στη Γερμανία προειδοποίησε τις εταιρείες που συμμετέχουν στο ρωσοευρωπαϊκό πρότζεκτ κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου για «επιπτώσεις στο πρεστίζ τους και κίνδυννο κυρώσεων».

Τόσο οι συντηρητικοί όσο και οι πολιτικοί της αριστεράς στη Γερμανία επέκριναν ομόφωνα τον Αμερικανό πρεσβευτή Ρίτσαρντ Γκρένελ σχετικά με τις προειδοποιητικές του επιστολές προς τις εταιρείες που συμμετέχουν στο έργο του Nord Stream 2 και κάλεσαν την κυβέρνηση της χώρας να αντιδράσει.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του αριστερού κόμματος Die Linke στη γερρμανική Βουλή, Φάμπιο Ντε Μάσι, κάλεσε την κυβέρνηση να αντιδράσει σχετικά με τις δηλώσεις του Γκρένελ, επισημαίνοντας ότι οι κυρώσεις «εκτός κυρίαρχου εδάφους» κατά των γερμανικών εταιρειών αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο.

«Ο αμερικανός πρέσβης έχει προφανώς την εντύπωση ότι είναι κυβερνήτης του αυτοκράτορα από την Ουάσιγκτον στη Γερμανία», δήλωσε την Κυριακή.

Ο κ.Γιούγκεν Χαρντ, εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής του CDU, χαρακτήρισε τις απειλές του Γκρένελ προς τις γερμανικές εταιρείες ως «μια νέα και απαράδεκτη μονόπλευρη επιδείνωση των σχέσεων στη διατλαντική σχέση» και κάλεσε την κυβέρνηση υπό το CDU σε διαμαρτυρία.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ραλφ Στέγκνερ, σχολίασε επίσης αρνητικά τη δήλωση Γκρένελ μέσω Twitter.

«Γνωρίζει ο κ. Γκρένελ ότι τελείωσε η εποχή της Ύπατης Αρμοστείας των Συμμάχων στη Γερμανία;» δήλωσε αναφερόμενος στην μεταπολεμική περίοδο μετά την απελευθέρωση της Γερμανίας από το ναζιστικό καθεστώς και τη διοίκηση των συμμάχων.

Εν τω μεταξύ, οι γερμανοί διπλωμάτες αναζητούν μια σωστή απάντηση στην επιθετική επιστολή του, αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel.

Κάποιες από τις πιθανές αντιδράσεις είναι η επίσημη κλήτευση του πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών ώστε να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά της Γερμανίας αλλά και να μην αντιδράσουν καθόλου.

Η οργή των γερμανών πολιτικών ξεκίνησε μετά από δημοσίευμα της Bild ότι ο Γκρένελ έστείλε προειδοποιητικές επιστολές σε γερμανικές εταιρείες σχετικά με τη συμμετοχή τους στο ρωσοευρωπαϊκό σχέδιο του Nord Stream 2.

Tags:
επιστολή, Nord Stream 2, CDU, Ρίτσαρντ Γκρένελ, ΗΠΑ, Γερμανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK