08:01 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 11
Βρείτε μας

Σε μία κίνηση που αναμφισβήτητα ενισχύει τη θέση των Αλβανών πολιτών της χώρας, η ΠΓΔΜ κατοχύρωσε με νόμο την αλβανική ως την δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους.

Τα αλβανικά ορίστηκαν ως η δεύτερη επίσημη γλώσσα στην ΠΓΔΜ. Η νομοθεσία ενισχύει τη θέση των Αλβανών της χώρας, περίπου το ένα τέταρτο ενός πληθυσμού των 2,1 εκατ. κατοίκων.

Όπως αναφέρει το RT, η απόφαση αυτή βάζει παράλληλα τέλος σε μια μακρά σύγκρουση μεταξύ της αριστερής κυβέρνησης και του συντηρητικού προέδρου της ΠΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβάνοφ, σύμφωνα με εκθέσεις του πρακτορείου ειδήσεων AP.

Ο πρόεδρος της χώρας αρνήθηκε να υπογράψει τον νόμο λέγοντας ότι ήταν αντισυνταγματικός και περιττός. Ο νόμος δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την Τρίτη, αφού υπογράφηκε από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ταλάτ Ξαφέρι. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου παρέκαμψε τον πρόεδρο, ο οποίος ήταν νομικά υποχρεωμένος να υπογράψει τον νόμο, αφού το Κοινοβούλιο το ενέκρινε δύο φορές σε χωριστές συνόδους. Η αλβανική γλώσσα θα χρησιμοποιηθεί τώρα από κρατικούς θεσμούς σε περιοχές όπου οι Αλβανοί αποτελούν το 20% του πληθυσμού.

Tags:
επίσημη γλώσσα, Κράτος, νόμος, Γκεόργκι Ιβάνοφ, ΠΓΔΜ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK