01:15 06 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι διαδηλωτές οργισμένοι ζήτησαν την άμεση απόσυρση του εκθέματος, ωστόσο συνάντησαν την πεισματική αντίσταση του διευθυντή του μουσείου, ο οποίος ισχυρίζεται πως θα υπερασπιστεί την ελευθερία στην τέχνη.

Έργο τέχνης που εμφάνιζε έναν σταυρωμένο Ρόναλντ Μακντόναλντ προκάλεσε σάλο στην ισραηλινή πόλη της Χάιφα την περασμένη εβδομάδα, με αρκετά μέλη της αραβικής χριστιανικής μειονότητας της χώρας διαμαρτυρήθηκαν εντόνως έξω από το μουσείο.

Εκατοντάδες χριστιανοί διαδηλωτές ζήτησαν να απομακρυνθεί από το μουσείο το άγαλμα, με τίτλο «McJesus», με την ισραηλινή αστυνομία να λέει ότι ορισμένοι αναρχικοί έριξαν στο κτίριο μολότοφ, πέταξαν πέτρες, θρυμματίζοντας παράθυρα και τραυματίζοντας υπεύθυνους του μουσείου. Το πλήθος τελικά διασκορπίστηκε με δακρυγόνα και χειροβομβίδες, σύμφωνα με το Associated Press.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι διαδηλωτές δεν κατάλαβαν το μήνυμα της έκθεσης, το οποίο δεν προοριζόταν να αποτελέσει επίθεση εναντίον του Χριστιανισμού, αλλά αντιθέτως συνιστούσε μια επίθεση του καλλιτέχνη στον καπιταλισμό, την κυριαρχία των εταιριών και μία αναφορά στο πώς η σύγχρονη κοινωνία και ο πολιτισμός λατρεύουν τους ψεύτικους θεούς.

Το μουσείο αρνήθηκε να αφαιρέσει το έργο τέχνης, λέγοντας ότι πρέπει να υποστηρίξει την ελευθερία της έκφρασης και να αντισταθεί στην πίεση. «Αν αποσύρουμε το έκθεμα, την επόμενη μέρα θα έχουμε πολιτικούς που θα απαιτούν να αποσύρουμε κι άλλα εκθέματα, καταλήγοντας να εκθέτουμε μόνο πολύχρωμες εικόνες λουλουδιών» δήλωσε και πρόσθεσε: «Θα υπερασπιστούμε την ελευθερία έκφρασης, την ελευθερία της τέχνης και την ελευθερία του πολιτισμού. Δεν θα την καταργήσουν».

Ο Ισραηλινός υπουργός Πολιτισμού Μίρι Ρέγκεφ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για την υποστήριξη της λογοκρισίας μετά την προώθηση της νομοθεσίας που επιβάλλει την εθνική «αφοσίωση» στην τέχνη, ζήτησε επίσης να αφαιρεθεί το έκθεμα ισχυριζόμενος ότι ήταν «πράξη ασέβειας».

​Όπως αναφέρεται στο RT, το μουσείο έχει κρεμάσει μια κουρτίνα γύρω από το έκθεμα και τοποθέτησε μία πινακίδα που αναφέρει ότι δεν έχει σκοπό να προσβάλει, αλλά αυτό είναι το «μέγιστο» που θα κάνει, πρόσθεσε ο διευθυντής του. Οι διαδηλωτές, ωστόσο, αρνήθηκαν να παραιτηθούν, με έναν μάλιστα από αυτούς να έχει κατασκηνώσει έξω από το μουσείο με μία πινακίδα που καλεί τους καλλιτέχνες να «σέβονται τις θρησκείες».

Ο Φιλανδός καλλιτέχνης που κατασκεύασε το άγαλμα «McJesus», Γιάνι Λέινονεν, θέλει επίσης το έργο να αφαιρεθεί από το μουσείο της Χάιφα, αλλά όχι επειδή δεν θέλει να προσβάλει. Ο γλύπτης δήλωσε ότι υποστηρίζει το κίνημα για μποϊκοτάζ, εκδίωξη, κυρώσεις (BDS), το οποίο στοχεύει να πιέσει το Ισραήλ να αλλάξει τις πολιτικές του έναντι των Παλαιστινίων.

Tags:
χριστιανισμός, τέχνη, μουσείο, Χάιφα, Ισραήλ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK