05:23 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Πύραυλος εκτοξεύεται από το ισραηλινό οπλικό σύστημα Iron Dome

Ενίσχυση της πυραυλικής άμυνας φέρεται να εξετάζει το Πεντάγωνο

© AP Photo / Dan Balilty
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Τους τρόπους επέκτασης και ενίσχυσης της αμερικανικής πυραυλικής άμυνας φέρεται να εξετάσει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα του AP. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία κατηγορεί την Ουάσινγκτον για υπονόμευση της συνθήκης New START για τον περιορισμό των πυρηνικών.

Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει νέους τρόπους για να επεκτείνει την αμερικανική άμυνα εναντίον πιθανής πυραυλικής επίθεσης τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο AP.

Η προσέγγιση του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να εστιάζει σε τρόπο που θα σταματά τους πυραύλους πριν εκτοξευτούν ή κατά τα πρώτα λεπτά της πτήσης κι ενώ οι ενισχυτικές μηχανές συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται.

Το Κογκρέσο φέρεται να ενθάρρυνε το Πεντάγωνο να ασκήσει ισχυρότερες πιέσεις γι' αυτή την προσέγγιση η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση drones εξοπλισμένα με λέιζερ.

Το AP παραθέτει δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων που δεν κατονομάζει σύμφωνα οι οποίοι ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών μέσων ανίχνευσης και παρακολούθησης πυραύλων με σύστημα δορυφόρων στο διάστημα. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιούν προηγμένους αισθητήρες για την ανίχνευση ενός εχθρικού πυραύλου «έτσι ώστε ένα αντιπυραυλικό όπλο να μπορεί να κατευθυνθεί στην τροχιά πτήσης του».

Το ίδιο Μέσο, ωστόσο, σημειώνει ότι η ανάπτυξη συστημάτων αναχαίτισης πυραύλων σε δορυφόρους στο διάστημα δεν αναμένεται να αποτελέσει τμήμα της στρατηγικής Τραμπ.

Σύμφωνα με το AP, οι ΗΠΑ αναμένεται να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες αφότου το Πεντάγωνο δημοσιεύσει την Πέμπτη, τα αποτελέσματα έκθεσης για την πυραυλική άμυνα. Η δημοσίευση του εγγράφου καθυστέρησε πέρυσι για άγνωστους λόγους, παρότι ήρθε την ώρα που ο Τραμπ ασχολούταν με συνομιλίες με τον Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας για την αποπυρηνικοποίηση. Η δημοσίευση ίσως να περιέπλεκε τις διαπραγματεύσεις.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ρωσία απέστειλε επιστολή στους Αμερικανούς βουλευτές, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι υπονομεύει τη συνθήκη New Strategic Arms Reduction (New START), μια διμερή συμφωνία του 2010 για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων.

«Στο χειρότερο σενάριο, αυτά τα προβλήματα ενδέχεται να διαταράξουν τις προοπτικές παράτασης της μετά το 2021. […] Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την πλήρη εφαρμογή από τις Ηνωμένες Πολιτείες των υποχρεώσεων βάση του Άρθρου II της Συνθήκης. Συνεπώς, θα συνεχίσουμε να επισημαίνουμε αυτή την κατάσταση κατά τη διάρκεια διμερών επαφών σε όλα τα επίπεδα, καθώς και να κατευθύνουμε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας σε αυτή την απολύτως ανώμαλη κατάσταση».

Η συνθήκη New START, η οποία υπεγράφη το 2010 και τέθηκε σε ισχύ ένα χρόνο αργότερα, καλύπτει περίοδο 10 ετών με δυνατότητα πενταετούς παράτασης. Η συμφωνία περιορίζει τον αριθμό των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, των βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύονται από υποβρύχιο, των βομβαρδιστικών με πυρηνικά και και των πυρηνικών κεφαλών.

Tags:
πυραυλικό σύστημα, πυραυλική επίθεση, βαλλιστικός πύραυλος, πύραυλος, Πεντάγωνο, Ντόναλντ Τραμπ, Ρωσία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK