10:32 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την αντίθεση του στο χάσμα που δημιουργεί στον ορθόδοξο κόσμο η χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησια κατέστησε σαφή σε δηλώσεις του ο Πατριάρχης της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιοχείας και όλης της Ανατολής, Ιωάννης Ι'.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία Αντιοχείας εναντιώνεται πλήρως στο υπάρχον χάσμα μεταξύ των ορθόδοξων εκκλησιών και υποστηρίζει τη θέση της Ρωσίας σχετικά με το ζήτημα της Ουκρανικής Εκκλησίας, δήλωσε ο Πατριάρχης της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιοχείας και όλης της Ανατολής, Ιωάννης Ι'.

«Δεν αποδεχόμαστε αυτό που συμβαίνει τώρα στον Ορθόδοξο κόσμο καθώς αποσκοπεί στη διαίρεση και την αποδυνάμωση των Ορθοδόξων Χριστιανών… Ως ορθόδοξη εκκλησία θα θέλαμε πολύ να διατηρήσουμε την ενότητα των Ορθοδόξων Χριστιανών στον κόσμο. Είμαστε πολύ βαθιά προβληματισμένοι για την κατάσταση και σας υποστηρίζουμε πλήρως σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο Πατριάρχης κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Πατριάρχης πρόσθεσε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία Αντιοχείας έχει απευθυνθεί στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, ζητώντας του να αναλάβει δράση για να ενώσει τις εκκλησίες και να θεραπεύσει το υπάρχον χάσμα μεταξύ τους.

Στις 6 Ιανουαρίου, ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος παρέδωσε τον Τόμο της αυτοκεφαλίας στον επικεφαλής της νεοϊδρυθείσας Ουκρανικής Εκκλησίας. Σύμφωνα με τον Τόμο, η αποκαλούμενη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας θα έχει δικαιοδοσία αποκλειστικά στην Ουκρανία και δεν θα εξουσιοδοτηθεί να διορίζει επισκόπους και να εγκαθιδρύει ενορίες της στο εξωτερικό, όντας εξαρτώμενη ουσιαστικά από την Κωνσταντινούπολη.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία (ROC) μαζί με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας (UOC-MP) αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ίδρυση της νέας εκκλησίας στην Ουκρανία και την απόφαση της Κωνσταντινούπολης να χορηγήσει αυτοκεφαλία στη νέα Ουκρανική Εκκλησία.

Tags:
Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία Αντιοχείας, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, Βαρθολομαίος, Κωνσταντινούπολη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK