ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

To Oxfam απευθύνει επείγουσα έκκληση για την παροχή άμεσης οικονομικής βοήθειας σε 3,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Από την ανισότητα δεν εξαιρούνται ούτε οι αναπτυγμένες χώρες.

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την οικονομική ανισότητα, καθώς σύμφωνα με έρευνα του ιδρύματος Oxfam, οι 26 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη κατέχουν πλούτο, ίσης αξίας με τον πλούτο του φτωχότερου 50%.

Η νέα έρευνα του βρετανικού ιδρύματος, η οποία δημοσιεύεται λίγες ημέρες πριν το ετήσιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, καταδεικνύει την περαιτέρω διεύρυνση της «ψαλίδας» μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών.

Στο πλαίσιο αυτό, το Oxfam απευθύνει επείγουσα έκκληση για την παροχή άμεσης οικονομικής βοήθειας σε 3,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι και αποτελούν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Μία ενδεχόμενη λύση θα μπορούσε να αποτελεί η επιβολή φόρου της τάξης του 1% επί του παγκόσμιου πλούτου, η οποία θα επέφερε ετήσια έσοδα 418 δισ. δολαρίων.

Πρόκειται για ένα ποσό, το οποίο θεωρείται αρκετό για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, αλλά και για την αποτροπή 3 εκατομμυρίων θανάτου, οι οποίοι αποδίδονται στην αδυναμία πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Την ίδια ώρα, το φιλανθρωπικό ίδρυμα εκτιμάει ότι η περιουσία των 2.200 δισεκατομμυριούχων του πλανήτη αυξήθηκε το προηγούμενο έτος κατά 12%, ή αλλιώς κατά 2,5 δισ. δολάρια κάθε μέρα, ενώ το φτωχότερο 50% απώλεσε το 11% της περιουσίας του.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός όσων ελέγχουν το 50% του παγκόσμιου πλούτου, έχει περιοριστεί από 43 άτομα το 2017, σε μόλις 26 το 2018. 

Χαρακτηριστικά, ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη — ο ιδιοκτήτης της Amazon, Τζεφ Μπέζος — «είδε» την περιουσία του να αυξάνεται, μέσα σ' ένα έτος, στα 112 δισ. δολάρια.

Την ίδια ώρα, οι ετήσιες ιατρικές δαπάνες της Αιθιοπίας, μίας χώρας με πληθυσμό 105 εκατ. άτομα, ισούνται μόλις με το 1% της περιουσίας του Μπέζος.

Από την ανισότητα ωστόσο, δεν εξαιρούνται ούτε οι αναπτυγμένες χώρες, καθώς το φτωχότερο 10% του Ηνωμένου Βασιλείου καλείται να καταβάλλει υψηλότερο φόρο (49% έναντι 34%) από το πλουσιότερο 10%.

Tags:
παγκόσμια οικονομία, πλούσιοι, πλουσιότεροι άνθρωποι, Oxfam
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK