05:15 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2019
Δικαστήριο της Μόσχας

Δικηγόρος υπόπτου για κατασκοπεία: Ο Γουίλαν είχε στην κατοχή του απόρρητα έγγραφα

© Sputnik / Anton Denisov
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Απόρρητα έγγραφα είχε στην κατοχή του ο ύποπτος για κατασκοπεία Πολ Γουίλαν, τη στιγμή που τέθηκε υπό κράτηση στη Μόσχα, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του, μιλώντας στο Sputnik.

Ο δικηγόρος του υπόπτου για κατασκοπεία Πολ Γουίλαν δήλωσε ότι ο πελάτης του βρέθηκε να έχει στην κατοχή του διαβαθμισμένα έγγραφα τη στιγμή που τέθηκε υπό κράτηση τον προηγούμενο μήνα στη Μόσχα.

«Η εισαγγελία λέει ότι ήταν στην κατοχή του τα έγγραφα. Ναι, ήταν. Είναι αυτά τα έγγραφα απόρρητα; Επιβεβαιώνω ότι είναι. Δεν μπορώ να σχολιάσω τίποτα άλλο», δήλωσε ο δικηγόρος του Γουίλαν, Βλαντιμίρ Ζερεμπένκοφ, μιλώντας στο Sputnik.

Δικαστήριο της Μόσχας θα εξετάσει αργότερα μέσα στην ημέρα αίτημα έφεσης για την κράτηση του Πολ Γουίλαν. Η ακρόαση αναμένεται να γίνει χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και κοινού εξαιτίας της απόρρητης φύσης ορισμένων εγγράφων της υπόθεσης.

Ο δικηγόρος Ζερεμπένκοφ δήλωσε επίσης στο Sputnik ότι διπλωμάτες από τις αποστολές των ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδά στη Μόσχα, ήρθαν στο δικαστήριο της ρωσικής πρωτεύουσας ελπίζοντας να γίνουν δεκτοί κατά την ακρόαση του Γουίλαν, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στο δικαστήριο να αποφασίσει εάν οι διπλωμάτες θα είναι παρόντες.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τη Ρωσία μέσω διπλωματικών καναλιών για την ανησυχία τους σχετικά με καθυστέρηση προξενικής πρόσβασης στον Γουίλαν, καλώντας τη Μόσχα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, δήλωσε η πρεσβεία σε ανακοίνωσή της.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Ρωσία δήλωσε στο RIA Novosti ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αφότου αρχικά συμφώνησε, καθυστέρηση την επίσκεψη κατόπιν αιτήματος της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB.

«Οι προξενικοί αξιωματούχοι της πρεσβείας των ΗΠΑ είχαν προγραμματίσει να επισκεφθούν τον κ. Πολ Γουίλαν στις 17 Ιανουαρίου στη φυλακή Lefortovo. Η επίσκεψη είχε εγκριθεί από τη ρωσική κυβέρνηση και είχε προγραμματιστεί εκ των προτέρων από το υπουργείο Εξωτερικών (MFA). Το πρωί της 17ης Ιανουαρίου — την ίδια ημέρα με την προγραμματισμένη επίσκεψη — το ρωσικό MFA μάς ενημέρωσε ότι η επίσκεψη θα αναβληθεί και θα προγραμματιστεί εκ νέου μετά από αίτημα Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB)», δήλωσε ο γραμματέας Τύπου της πρεσβείας, Αντρέα Καλάν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες «ανησυχούν έντονα για την καθυστέρηση στην προξενική πρόσβαση τόσο στον κ. Γουίλαν όσο και ευρύτερα στους Αμερικανούς πολίτες στη Ρωσία και στην έλλειψη εφαρμογής εκ μέρους της Ρωσίας στη Διμερή Προξενική Συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών».

«Έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας μέσω των διπλωματικών οδών και καλούμε τη Ρωσία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της συνθήκης», δήλωσε ο Αντρέα Καλάν.

Ο 48χρονος Γουίλαν ο οποίος έχει επίσης ιρλανδική, καναδική και αμερικανική ιθαγένεια, τέθηκε υπό κράτηση τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους στη Μόσχα για κατηγορίες σχετικά με κατασκοπεία. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και ισχυρίζεται ότι έφτασε στη Μόσχα για να παρευρεθεί στον γάμο φιλικού προσώπου.

Σχετικά:

Επίσημη ενημέρωση της Μόσχας για την κράτηση του Αμερικανού Γουίλαν
Μόσχα: Μόνο Αμερικανοί εκπρόσωποι επισκέφθηκαν τον Γουίλαν που κρατείται για κατασκοπεία
Πεσκόφ για πιθανή ανταλλαγή Μπούτινα-Γουίλαν: Δεν χρησιμοποιούμε τους ανθρώπους ως πιόνια
Tags:
απόρρητο έγγραφο, κατασκοπεία, Βλαντιμίρ Ζερεμπένκοφ, Πολ Γουίλαν, Ρωσία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK