02:20 05 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ένας 52χρονος Ιρακινός γεωλόγος ισχυρίζεται ότι έχει ενορχηστρώσει την κατασκευή χημικών όπλων για το Ισλαμικό Κράτος, γνωστό και ως Daesh για χρονικό διάστημα 15 μηνών.

Λίγες εβδομάδες μετά την κατάκτηση της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στο Ιράκ, από το Daesh, ο Σουλειμάν Αλ Αφάρι, επιστήμονας του Υπουργείου Βιομηχανίας και Ορυκτών της χώρας, χρησιμοποιήθηκε από την τρομοκρατική ομάδα για να τους βοηθήσει να αναπτύξουν το πρόγραμμα χημικών όπλων τους, σύμφωνα με την Washington Post.

Αν και ο Αλ Αφάρι, ως γεωλόγος, γνώριζε ελάχιστα τη δουλειά, δέχτηκε την προσφορά και ήταν υπεύθυνος για την επίβλεψη της παραγωγής θανατηφόρων όπλων.

Κατά τη διάρκεια της 45λεπτης συνέντευξης του, ο Αφάρι, δήλωσε ότι δεν λυπάται για την απόφασή του, θεωρώντας ότι ήθελε να κρατήσει μια κυβερνητική θέση εργασίας.

«Είχαν γίνει κυβέρνηση, και τότε εργαζόμασταν για αυτούς. Θέλαμε να δουλέψουμε ώστε να μπορούμε να πληρωθούμε. Δεν εξανάγκασαν κανένα. Φοβήθηκα ότι θα χάσω τη δουλειά μου. Κυβερνητικές θέσεις εργασίας ήταν δύσκολο να δοθούν, και ήταν σημαντικό να αγκιστρωθώ σε μία τέτοια », είπε στην εφημερίδα.

«Ήταν σημαντικό [για το Daesh] να κάνει κάτι πολύ ισχυρό ώστε να μπορεί να τρομάξει. Επρόκειτο περισσότερο για τη δημιουργία τρόμου και για να επηρεάσει την ψυχολογία και το ηθικό των στρατευμάτων που πολεμήσαν τους ισλαμιστές μαχητές. Δεν πιστεύω ότι η ποιότητα των όπλων ήταν πάντα σε τόσο επικίνδυνο επίπεδο », πρόσθεσε.

Μιλώντας για την εγκατάσταση όπου δούλευε, ο επιστήμονας είπε ότι ήταν πολύ πρωτόγονη και απλή.

«Υπήρχαν απαίδευτοι άνθρωποι εκεί που δεν είχαν τις απαραίτητες δεξιότητες. Δεν νομίζω ότι κάτι έγινε σωστά », δήλωσε ο Αλ Αφάρι προσθέτοντας ότιη εγκατάσταση που εργαζόταν, βρισκόταν σε ένα πρώην συνεργείο αυτοκινήτων.

Tags:
χημικά όπλα, τρομοκρατία, Daesh, ISIS, Ιράκ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK