02:59 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Όπλα

Πάνω από 60% των ανθρώπων σε 26 χώρες αντιτίθενται στη χρήση θανατηφόρων αυτόνομων όπλων

© Sputnik / Vitaliy Belousov
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Ποσοστό που αντιστοιχεί σε κάτι μεγαλύτερο από το 60% των ανθρώπων σε 26 χώρες σε όλο τον κόσμο αντιτίθενται στη χρήση θανατηφόρων αυτόνομων όπλων, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Ποσοστό που αντιστοιχεί σε κάτι μεγαλύτερο από το 60% των ανθρώπων σε 26 χώρες σε όλο τον κόσμο αντιτίθενται στη χρήση θανατηφόρων αυτόνομων όπλων, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα μιας ηλεκτρονικής έρευνας για λογαριασμό του παρατηρητηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την έρευνα στο 61% των ερωτηθέντων αντιτίθεται χρήση τέτοιων συστημάτων, υποστηριζόμενος από το 22%, ενώ ένα 17 % δεν έχει σαφή γνώμη σχετικά με το θέμα.

Η ισχυρότερη αντίθεσή εντοπίζεται στην Τουρκία (78%), στη Νότια Κορέα (74%) και στην Ουγγαρία (74%) σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Συνολικά το 66% των αντιπάλων της χρήσης θανατηφόρων αυτόνομων όπλων εξέφρασε φόβους ότι τέτοια όπλα-ρομπότ ενδέχεται να υπερβούν μια ηθική γραμμή. Περισσότεροι από τους μισούς δεν θέλουν να χρησιμοποιηθούν τέτοια συστήματα, επειδή αυτά τα όπλα είναι «ανυπολόγιστης οικονομικής αξίας» κατά την άποψή τους.

Μετά την απελευθέρωση της δημοσκόπησης, η μη κυβερνητική ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας (ΜΚΟ) κάλεσε τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν τους ανθρώπους από τη χρήση θανατηφόρων αυτόνομων όπλων.

«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προστατεύουν τους ανθρώπους από τους μυριάδες κινδύνους που θέτουν τα ρομπότ των δολοφόνων, χωρίς να σπεύδουν σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών που θα μπορούσε να έχει τρομακτικές συνέπειες.

Έχουμε ακόμα χρόνο για να σταματήσουμε την ανάπτυξη και την εξάπλωση πλήρως αυτόνομων όπλων, αλλά δεν θα έχουμε αυτή την πολυτέλεια για αρκετό καιρό ακόμα », ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Παράλληλα κάλεσε τα κράτη να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή μιας συνολικής συνθήκης απαγόρευσης τέτοιων τύπων όπλων.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο μεταξύ 500 και 1.000 ατόμων σε 26 χώρες οι οποίες είναι: Ινδία, Ισραήλ, Βραζιλία, Κίνα, Μεξικό, Περού, Αργεντινή, Νότια Αφρική, Ηνωμένες Πολιτείες, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Γαλλία, Νότια Κορέα, Σουηδία, Αυστραλία, Καναδάς, Γερμανία, Ιαπωνία, Ουγγαρία, Τουρκία και Κάτω Χώρες.

Tags:
ρομπότ, ανθρώπινα δικαιώματα, χημικά όπλα, αυτόνομα όπλα, Ουγγαρία, Νότια Κορέα, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK