17:24 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Υπερηχητικός πύραυλος

Ρώσος υφ. Εξωτερικών: Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν ότι η απόφαση απόσυρσης από την INF είναι οριστική

© Sputnik / Ildus Gilyazutdinov
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Ουάσιγκτον ενημέρωσε τη Μόσχα στο υψηλότερο επίπεδο ότι η ανακοίνωση για απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF δεν αποτελεί «πρόσκληση σε διάλογο», αλλά είναι «οριστική», σύμφωνα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον πληροφόρησε τη Μόσχα μέσω διπλωματικών οδών ότι η απόφασή της να αποσυρθεί από τη Συνθήκη INF για τον έλεγχο των πυραύλων μέσου βεληνεκούς, δεν είναι προς συζήτηση.

«Τα συσσωρευμένα προβλήματα απορρέουν από τις αμοιβαίες αξιώσεις της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών σε θέματα σχετικά με τη συμμόρφωση με τη Συνθήκη. Κατά τη διάρκεια πολλών ετών συζητήσεων, δεν κατορθώσαμε να φέρουμε κοντά τις θέσεις μας. Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι η σημερινή κατάσταση είναι αποκλειστικά το αποτέλεσμα της πολιτικής που επέλεξε η Ουάσινγκτον, καθώς και ο τρόπος της στη διαχείριση των θεμάτων», δήλωσε.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν εξηγήσει ακόμη γιατί συμπέραναν ότι ο πύραυλος κρουζ SSC-8 (9M729 κατά τη ρωσική ονομασία) που εκτοξεύεται από το έδαφος, παραβίασε τη Συνθήκη INF, ανέφερε ο Σεργκέι Ριάμπκοφ.

«Για πολύ καιρό, οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να αναφέρουν ξεκάθαρα τον συγκεκριμένο τύπο πυραύλων στο ρωσικό οπλοστάσιο… επικαλούμενες κάποια μυστηριώδη στοιχεία αντικατασκοπίας. Μόλις πριν από περίπου έναν χρόνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν ότι ήταν ένας πύραυλος 9Μ729. (Οι ΗΠΑ) μέχρι σήμερα δεν έχουν εξηγήσει σε εμάς γιατί η Ουάσινγκτον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πύραυλος δοκιμαζόταν για βεληνεκές που απαγορευόταν από τη Συνθήκη INF», τόνισε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο πύραυλος 9M729 δε θα μπορούσε να δοκιμαστεί για βεληνεκές που απαγορεύεται από τη Συνθήκη INF, διότι δεν αναπτύχθηκε γι' αυτόν τον σκοπό.

«Σήμερα, οι συνάδελφοί μας από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας θα αποδείξουν ότι ο πύραυλος 9M729 δε θα μπορούσε να δοκιμαστεί για βεληνεκές μεταξύ 500 και 5.500 χιλιομέτρων (σ.σ. ήτοι 310 και 3.400 μίλια) που απαγορεύονται από τη Συνθήκη, καθώς δεν αναπτύχθηκε γι' αυτόν τον σκοπό».

Σημείωσε, επίσης, ότι το αίτημα της Ουάσινγκτον να εξαλειφθούν όλοι οι πύραυλοι αυτού του τύπου είναι απολύτως «απαράδεκτο» για τη Μόσχα.

Πολλοί από τους αμερικανικούς ισχυρισμούς για φερόμενες παραβιάσεις της Συνθήκης INF από τη Ρωσία είναι πλαστές και οι εξηγήσεις της Μόσχας αγνοήθηκαν, πρόσθεσε ο Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Ο διπλωμάτης αρνήθηκε έντονα ότι η Μόσχα παραβίασε τους όρους της Συνθήκης INF και τόνισε ότι οι εξηγήσεις της Ουάσινγκτον για την απόσυρση από τη Συνθήκη δεν ήταν «εύλογες», επομένως η συμφωνία παρέμεινε αποτελεσματική μέχρι στιγμής.

«Στο πλαίσιο των πολιτικών παιχνιδιών που διοργανώθηκαν από τους Αμερικανούς, ανακοινώθηκαν σχέδια αναστολής των υποχρεώσεων από τη Συνθήκη INF, από τις 2 Φεβρουαρίου, εάν η Ρωσία δεν εξαλείψει το θέμα της λεγόμενης παραβίασης. Με τη σειρά μας, εμείς πιστεύουμε ότι εξαιτίας της απουσίας οποιασδήποτε παραβίασης της INF από την πλευρά μας, η αντίστοιχη λογική που τίθεται από την Ουάσινγκτον για την αναστολής ισχύος της Συνθήκης δεν είναι εύλογη και η ίδια η απόφαση είναι άκυρη από νομικής άποψης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι για την περίοδο της λεγόμενης αναστολής, η σύμβαση θα παραμείνει σε ισχύ, παραμένοντας δεσμευτική για τους συμβαλλόμενους».

Ο Ρώσος υφυπουργός τόνισε ότι οι ΗΠΑ δοκιμάζουν πυραυλική τεχνολογία μικρού και μεσαίου βεληνεκούς που απαγορεύεται από τη Συνθήκη υπό το πρόσχημα ασκήσεων πυραυλικής άμυνας.

«Δεν είναι μυστικό ότι εδώ και πολύ καιρό οι ΗΠΑ διεξάγουν ερευνητικές και αναπτυξιακές εργασίες για διάφορα πυραυλικά συστήματα, η δημιουργία των οποίων έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα της Συνθήκης INF», ανέφερε.

Ο Ριάμπκοφ επισήμανε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να είναι απολύτως διαφανής όσον αφορά τη συμμόρφωσή της με τη Συνθήκη και ζήτησε οι ΗΠΑ να ενεργούν ανάλογα.

«Σχεδόν άμεσα (μετά την ανακοίνωση απόσυρσης), οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν σε εμάς μέσω διμερών διαύλων την πρόθεσή τους (να αποχωρήσουν από την INF) και εξήγησαν ότι το αναγγελθέν βήμα δεν ήταν πρόσκληση σε διάλογο και πως η απόφαση ελήφθη λόγω του συνδυασμού των περιστάσεων και είναι οριστική», υπογράμμισε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.

Συνεχίζοντας, εξήγησε ότι η Συνθήκη του 1987 θα πρέπει να διατηρηθεί εφόσον η Ρωσία είναι έτοιμη για πλήρη διάλογο και εναπόκειται στις ΗΠΑ να επιλέξουν για το μέλλον της Συνθήκης.

Tags:
εκτόξευση πυραύλου, πυραυλικό σύστημα, INF, Σεργκέι Ριάμπκοφ, ΗΠΑ, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK