14:42 04 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως μία μη εκλεγμένη αξιωματούχος της ΕΕ, η Φεντερίκα Μογκερίνι, ασκεί κριτική στον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνταχθεί με τις «δημοκρατικές δυνάμεις» στη Βενεζουέλα, υποστηρίζοντας τον αυτοανακηρυγμένο πρόεδρο Χουάν Γκουίντο αντί της εκλεγμένης κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.

«Σε αντίθεση με το Μαδούρο, η κοινοβουλευτική συνέλευση, συμπεριλαμβανομένου του Χουάν Γκουίντο, έχει δημοκρατική εντολή από τους πολίτες της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την Τετάρτη το βράδυ, καλώντας όλη την Ευρώπη να στηρίξει τις «δημοκρατικές δυνάμεις» στη Βενεζουέλα.

Εν τω μεταξύ, η μη εκλεγμένη Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, γνωστοποίησε επίσης την υποστήριξή της για την αυτοανακηρυχθείσα κυβέρνηση Γκουίντο, σε γλώσσα που θυμίζει παράλληλα την υποστήριξη της ΕΕ στο πραξικόπημα της Ουκρανίας το 2014.

«Η ΕΕ καλεί για την εκκίνηση μιας άμεσης πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές, σύμφωνα με τη συνταγματική τάξη», ανέφερε η Μογκερίνι σε δήλωσή της.

Η Μογκερίνι τόνισε ότι η ΕΕ έχει υποστηρίξει πλήρως την εθνική συνέλευση «ως δημοκρατικά εκλεγμένο θεσμικό όργανο, του οποίου οι αρμοδιότητες πρέπει να αποκατασταθούν και να γίνουν σεβαστές».

«Η υπερβολική χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας είναι εντελώς απαράδεκτη και σίγουρα δεν θα επιλύσει την κρίση. Ο λαός της Βενεζουέλας έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει ειρηνικά, να επιλέγει ελεύθερα τους ηγέτες του και να αποφασίσει για το μέλλον του», ανέφερε η Μογκερίνι σε δήλωση της.

​Ενώ οι Βενεζουελάνοι εμφανίζονται στην καλύτερη περίπτωση κατανεμημένοι μεταξύ του Γκουίντο και του Μαδούρο, η Ουάσιγκτον έχει αναλάβει να δηλώσει ποια κυβέρνηση είναι νόμιμη στο Καράκας, δίνοντας την υποστήριξή της στον ηγέτη της Εθνικής Συνέλευσης, που εκλέχτηκε τελευταία το 2015 και — σύμφωνα με το Μαδούρο — αντικαταστάθηκε από τη Συνταγματική Συνέλευση το 2017.

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ ακολούθησαν το παράδειγμα της Ουάσινγκτον, με τα περισσότερα μέλη του Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, τον Καναδά, τη Γαλλία και τώρα την ΕΕ να δηλώνουν την υποστήριξή τους στον Γκουίντο.

Ο Μαδούρο έχει δώσει στους διπλωμάτες των ΗΠΑ 72 ώρες για να εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλά ο Γκουίντο τους έχει ζητήσει να παραμείνουν, διαμορφώνοντας το έδαφος για πιθανή διπλωματική αντιπαράθεση. Ο στρατός της Βενεζουέλας έχει συνταχθεί με το Μαδούρο.

Tags:
ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, Φεντερίκα Μογκερίνι, Βενεζουέλα, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK