03:54 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σε ομιλία του προς σπουδαστές από την Ελλάδα, έκανε ειδική μνεία στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της ουκρανικής εκκλησίας,

Της απόφασης χορήγησης αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας υπεραμύνθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος υποστήριξε ότι το Φανάρι πράττει πάντα «το ορθό και το δίκαιο».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και απευθυνόμενος προς σπουδαστές από την Ελλάδα, ο κ. Βαρθολομαίος έκανε ειδική μνεία στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της ουκρανικής εκκλησίας.

«Γιατί τιμωρήθηκε ο Φιλάρετος από την Μόσχα; Γιατί ζήτησε Αυτοκέφαλο. Τίποτε άλλο. Ούτε στα δογματικά παρέκκλινε, ούτε την Ορθόδοξη πίστη πρόδωσε, αλλά όταν η Ουκρανία με τα 45-50 εκατομμύριά της έγινε ανεξάρτητο κράτος, ο Φιλάρετος, ως εκφραστής της συνειδήσεως του λαού, ζήτησε το Αυτοκέφαλο» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Και συνέχισε: «Και κακώς το ζήτησε από τη Μόσχα. Έπρεπε να το ζητήσει από τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία τους έδωσε τον χριστιανισμό, το βάπτισμα, τον πολιτισμό, το κυριλλικό αλφάβητο, και η οποία ήταν η μόνη που είχε αυτό το δικαίωμα και το προνόμιο να τους δώσει και την Αυτοκεφαλία».

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε με νόημα ότι «εμείς βάλαμε τα πράγματα στη θέση τους, και δώσαμε την κοινωνία, την κανονικότητα, αγκαλιάσαμε με τη στοργή της,ητέρας τα εκεί παιδιά της»

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο, πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο ένα «συμβούλιο ενοποίησης», το οποίο συνένωσε δύο μη κανονικές ουκρανικές ορθόδοξες εκκλησίες: την Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου του Κιέβου και την Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μαζί με άλλες κανονικές ορθόδοξες Εκκλησίες, έχουν αρνηθεί να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα της «ενωτικής συνόδου», επιμένοντας ότι η Κωνσταντινούπολη νομιμοποίησε το σχίσμα και προσθέτοντας ότι η ημέρα που υπογράφηκε ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας ήταν «τραγική» για την παγκόσμια Ορθοδοξία.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει κατά το παρελθόν σχολιάσει την ίδρυση της «νέας εκκλησίας», λέγοντας ότι πρόκειται για «νομιμοποίηση του σχίσματος» και υποστηρίζοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια Χριστιανούς της Ουκρανίας και άλλων χωρών.

Σχετικά:

Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας
Μπόλαρης για αυτοκεφαλία στην Ουκρανία: Η Ελλάδα δεν παρεμβαίνει σε ζητήματα εκκλησιών
Στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας παραπέμπεται η αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Εκκλησία
Ο Πατριάρχης Σερβίας επικρίνει τον Βαρθολομαίο για την αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Εκκλησία
Πατριάρχης Αντιοχείας: Η αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Εκκλησία δεν οδηγεί σε ειρήνη, αρμονία
Tags:
ουκρανική εκκλησία, σχισματική εκκλησία, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας), Πατριαρχείο Μόσχας, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, Φιλάρετος, Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Ουκρανία, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK