19:59 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι είναι προς το συμφέρον και των υπόλοιπων χωρών να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουάιδο ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Τις προσπάθειες μεσολάβησης του Μεξικό, της Ουρουγουάης και του Βατικανού στην κρίση της Βενεζουέλας απέρριψαν οι ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «προσπάθεια διατήρησης του Μαδούρο στην εξουσία».

Παράλληλα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ουάσιγκτον, μιλώντας στο Reuters, υποστήριξε ότι είναι προς το συμφέρον και των υπόλοιπων χωρών η αναγνώριση του Χουάν Γκουάιδο ως προσωρινού προέδρου της χώρας.

Χθες, Μεξικό και Ουρουγουάη ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση μίας διεθνούς σύσκεψης στο Μοντεβιδέο στις 7 Φεβρουαρίου, με στόχο την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της χώρας της λατινικής Αμερικής.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην ειδική συνεδρίαση θα δώσουν το «παρών» τουλάχιστον 10 χώρες και διεθνείς οργανισμοί.

«Στόχος της συνέλευσης είναι η προετοιμασία του εδάφους για τη δημιουργία ενός μηχανισμού διαλόγου, με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων της Βενεζουέλας, που θα συμβάλλει στην επιστροφή της σταθερότητας και της ειρήνης» διαμήνυσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ουρουγουάης.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, εκδηλώθηκαν μαζικές διαδηλώσεις σ' όλη τη Βενεζουέλα, με αποτέλεσμα στις 23 Ιανουαρίου ο Χουάν Γκουάιδο να αυτοανακηρυχθεί ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας.

Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία έδωσαν προθεσμία οκτώ ημερών στον πρόεδρο Μαδούρο, προκειμένου να προκηρύξει «ελεύθερες» και «διαφανείς» εκλογές. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αναγνωρίσουν την εξουσία του ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Στον αντίποδα, Ρωσία, Κούβα, Κίνα, Τουρκία και Ιράν ανακοίνωσαν τη στήριξή τους στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος — από την πλευρά του — χαρακτήρισε τη Βενεζουέλα ως «θύμα της αμερικανικής συνομωσίας».

Σχετικά:

Κρίση στη Βενεζουέλα
Μογκερίνι: Οι χώρες της ΕΕ συστήνουν διεθνή ομάδα επαφής για την κρίση στη Βενεζουέλα
Γκουάιδο: Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα αρνείται το διάλογο με την κυβέρνηση
«Όχι» των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο ψήφισμα για τη Βενεζουέλα
Τσαβούσογλου: Η Άγκυρα πρόθυμη να μεσολαβήσει στη πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα
Μπορίσοφ: Παρακολουθούμε την κρίση στη Βενεζουέλα, δεν έχουμε στείλει μισθοφόρους
Tags:
Νικολάς Μαδούρο, Λατινική Αμερική, Βενεζουέλα, Ουρουγουάη, Μεξικό, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK