02:08 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Κόψιμο συρματοπλέγματος

Φινλανδική πόλη απαγορεύσει επισκέψεις προσφύγων σε σχολεία εν μέσω σεξουαλικού σκανδάλου

© AP Photo / Marco Ugarte
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι ανησυχίες κάποιων γονέων για την ασφάλεια των παιδιών τους είναι είναι ο λόγος που απαγορεύθηκαν οι επισκέψεις αιτούντων άσυλο σε σχολεία σε πόλη της Φινλανδίας, στην οποία σημειώθηκε περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων.

Η πόλη Όουλου απαγόρευσε προσωρινά τις επισκέψεις αιτούντων άσυλο και προσφύγων στα σχολεία και σε κέντρα φροντίδας καθώς έρευνες για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων βρίσκονται σε εξέλιξη, ανέφερε η φινλανδική ραδιοτηλεόραση Yle.

Η απαγόρευση των επισκέψεων που διοργάνωνε ο Ερυθρός Σταυρός και άλλες φιλανθρωπικές ομάδες βασίζεται σε μια εν εξελίξει έρευνα σχετικά με καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από πολλούς αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες στο Όουλου.

Ο Μίκα Πεντίλα, επικεφαλής των υπηρεσιών εκπαίδευσης και πολιτιστικών υπηρεσιών της πόλης, έκανε γνωστό πως οι ανησυχίες των γονέων αποτέλεσαν τον λόγο πίσω από την απόφαση αυτή.

Ωστόσο, παρά την προσωρινή φύση της απόφασης αυτής και την υπόσχεσή οι σχετικές συζητήσεις να γίνουν πάντα με βάση απτά στοιχεία, η απαγόρευση έχει εγείρει πολλά ερωτήματα.

Ο Μίκο Λεχτόνεν, καθηγητής κουλτούρας των μέσων ενημέρωσης εξέφρασε την ανησυχία του για την απαγόρευση.

«Η πόλη θέλει να δείχνει αποφασιστική, ωστόσο το μήνυμα που στέλνει τώρα μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα και να μην λύσει κανένα», δήλωσε ο καθηγητής. «Εάν ήμουν μέλος μιας ομάδας μεταναστών, αυτή η απαγόρευση θα μου έστελνε το μήνυμα ότι η αποκαλούμενη τοπική κουλτούρα δεν θέλει να είναι μέρος της».

Πρόσθεσε ακόμη ότι το να βλέπεις όλους τους αιτούντες άσυλο ως ξεχωριστή αλλά ομοιογενή ομάδας ήταν ανησυχητικό και «οριακά ρατσιστικό».

Από την πλευρά του άλλος Φινλανδός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι για τη λήψη τέτοιων αποφάσεων πρέπει να σταθμίζουν τη συνάφεια και τις επιπτώσεις τέτοιων αποφάσεων. Όπως είπε η συσχέτιση των αρνητικών χαρακτηριστικών ενός ατόμου με την ομάδα που αντιπροσωπεύει ισοδυναμεί με προκατάληψη.

Ωστόσο, η απόφαση στο Όουλου δεν συνιστά διάκριση, διότι οι επισκέψεις σε σχολεία ή κέντρα φροντίδας δεν είναι καθολικό δικαίωμα για τους αιτούντες άσυλο.

Ο επιχειρηματίας και σύμβουλος με έδρα το Τάμπερε, Ραχκουμάρ Σαμπανάντεσαν, ο οποίος ήρθε στη Φινλανδία ως αιτών άσυλο, δήλωσε ότι θεωρεί την απόφαση «εντελώς χαζή». 

Από πέρυσι, η αστυνομία της πόλης ερευνά πάνω από δώδεκα περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης που αφορούν κορίτσια ηλικίας μόλις δέκα ετών και εμπλέκονται αλλοδαποί.

Οι έρευνες για παρόμοιες υποθέσεις έχουν αυξηθεί από τότε που η αστυνομία κάλεσε το κοινό να μην διστάσει να αναφέρει τέτοιου είδους περιστατικά.

Σχετικά:

Spiegel: Όλο και περισσότεροι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά, ξεχειλίζουν τα κέντρα υποδοχής
Εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ το παγκόσμιο σύμφωνο για τους πρόσφυγες
Ο Μπάνκσι χαρίζει γλυπτό με πρόσφυγες σε φιλανθρωπικό κατάστημα
Πολιτική ένταση στη Σουηδία για το νομοσχέδιο υποδοχής «κλιματικών προσφύγων»
Tags:
απαγόρευση, σχολεία, πρόσφυγες, σεξουαλική κακοποίηση, Φινλανδία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK