14:54 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν και επίσημα την πρόθεση να αναστείλουν οποιεσδήποτε υποχρεώσεις τους απορρέουν από τη συνθήκη για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς INF, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συνθήκη για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς INF.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη INF θα πραγματοποιηθεί αύριο 2 Φεβρουαρίου, όπως είχαν εξάλλου προαναγγείλει.

«Δώσαμε στη Ρωσία αρκετό χρονικό διάστημα για να αλλάξει τους τρόπους της και για να τηρήσει η Ρωσία τη δέσμευσή της. Αύριο αυτό το χρονικό περιθώριο τελειώνει. Η Ρωσία αρνήθηκε να λάβει οποιαδήποτε μέτρα για να επιστρέψει στην πραγματική και απτή συμμόρφωση κατά τη διάρκεια αυτών των 60 ημερών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πομπέο.

Ο πρόεδρος της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση αυτή ανέφερε πως η χώρα του θα προχωρήσει στην ανάπτυξη των «δικών της επιλογών στρατιωτικής απάντησης».

Πρόσθεσε δε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ «υποστηρίζουν πλήρως» τις ΗΠΑ στις ενέργειές τους όσον αφορά την αποχώρηση από την INF.

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι η Ουάσιγκτον έχει «ακολουθήσει πλήρως» τη συμφωνία για πάνω από 30 χρόνια και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι «η μόνη χώρα στον κόσμο που δεσμεύεται μονομερώς» από αυτήν.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία διαπραγματευόμενη τον εξοπλιστικό έλεγχο που θα οδηγήσει στην επίτευξη μιας συμφωνίας «επαληθεύσιμης και εύκολης στην εκτέλεση», όπως ανέφερε, και η οποία θα ακολουθείται πιστά από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ριάμπκοφ: Δεν σημειώθηκε πρόοδος στη Συνθήκη INF, οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να βρουν λύση

Οι υποχρεώσεις των ΗΠΑ που απορρέουν από τη συνθήκη θα πάψουν σύμφωνα με τον Μάικ Πομπέο από αύριο Σάββατο.

Ο Πομπέο προειδοποίησε ότι η συμφωνία θα τερματιστεί τελείως εάν η Ρωσία δεν εκπληρώσει τα αιτήματα των ΗΠΑ σχετικά με τις φερόμενες παραβιάσεις της συνθήκης ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία έχει έξι μήνες για να «σώσει» τη συμφωνία καθώς οι ΗΠΑ θα βρίσκονται στη διαδικασία αποχώρησης.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, έγραψε στη σελίδα του Twitter ότι χωρίς τη Συνθήκη INF, το επίπεδο αβεβαιότητας θα αυξηθεί στον κόσμο.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο κόσμος δεν χρειάζεται αντιπαραθέσεις για τα όπλα, αλλά τις συνθήκες εξοπλιστικού ελέγχου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε τη Ρωσία τον Δεκέμβριο ότι έχει δύο μήνες για να σταματήσει τις φερόμενες παραβιάσεις της συνθήκης INF.

Η Μόσχα αρνείται όλες τις κατηγορίες και έχει προβεί σε ανταπαιτήσεις σχετικά με την προσήλωση της Ουάσιγκτον στη συμφωνία.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ για απόσυρση από τη συνθήκη INF και σημείωσε ότι η Μόσχα πλέον έχει το δικαίωμα για αντίστοιχες ενέργειες. Πρόσθεσε ότι η κίνηση της Ουάσιγκτον είναι μέρος της στρατηγικής απαλλαγής των ΗΠΑ από την ευθύνη σε διάφορους νομικούς τομείς.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα επίσης δήλωσε ότι η Μόσχα εξεπλάγην που οι ΗΠΑ ακόμα αμφισβητούν τη διαφάνεια στις ενέργειες της Ρωσίας υπό τη Συνθήκη INF, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον απέτυχε να παρουσιάσει οποιοδήποτε στοιχείο που να αποδεικνύει τις υποτιθέμενες ρωσικές παραβιάσεις της συνθήκης «εκτός από tweets».

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, η Μόσχα παραμένει ανοιχτή στον διάλογο για τη Συνθήκη INF.

Σχετικά:

Βενεζουέλα και INF στο επίκεντρο του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τον Πούτιν
Μόσχα: Τα ρωσικά υπερηχητικά όπλα εξαλείφουν την απειλή εξόδου των ΗΠΑ από τη συνθήκη INF
Ριάμπκοφ: Δεν σημειώθηκε πρόοδος στη Συνθήκη INF, οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να βρουν λύση
Πληροφορίες θέλουν το ΝΑΤΟ να προετοιμάζεται επί μήνες για την κατάρρευση της Συνθήκης INF
ΥΠΑΜ των ΗΠΑ και επικεφαλής του ΝΑΤΟ, συζήτησαν υποτιθέμενες παραβιάσεις της Συνθήκης INF
Στόλτενμπεργκ μετά τη συζήτηση με Ρωσία: Οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφωνούν ότι η INF κινδυνεύει
Ριάμπκοφ: Δεν πιστεύω ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συζητήσουν για τη Συνθήκη INF στην Κίνα
Tags:
Συνθήκη INF, πυρηνικά, αποχώρηση, Μάικ Πομπέο, Ντόναλντ Τραμπ, Ρωσία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK