22:37 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Κρίση στη Βενεζουέλα (329)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουάιδο, δήλωσε ότι θα ζητήσει από την ΕΕ να προστατεύσει τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας και ανακοίνωσε ότι θα διορίσει νέα διοίκηση στη Citgo.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Χουάν Γκουάιδο, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προστατεύσει τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, προσθέτοντας μια νέα ηγεσία θα διοριστεί στη Citgo, θυγατρική της κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας πετρελαίου PDVSA η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ και έχει έρθει αντιμέτωπη με κυρώσεις της Ουάσινγκτον.

«Θα ζητήσουμε επίσης (από την Ευρωπαϊκή Ένωση) να προστατεύσει τα περιουσιακά μας στοιχεία στην Ευρώπη. Θα το πω για άλλη μια φορά: τα χρήματα του λαού της Βενεζουέλας δε θα κλαπούν», δήλωσε ο Γκουάιδο, αργά το βράδυ του Σαββάτου, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του, όπως ανέφερε η εφημερίδα Nacional.

Ο ίδιος ανακοίνωσε, επίσης, ότι τις επόμενες μέρες θα διοριστεί νέα διοίκηση στη Citgo.

Τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ μπλόκαραν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της PDVSA υπό τη δικαιοδοσία τους εν μέσω πολιτικής κρίσης στη Βενεζουέλα, με τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι ενορχηστρώνει πραξικόπημα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν επίσης απαγόρευση συμφωνιών με την εταιρεία Citgo, υποστηρίζοντας ότι ενεργούσε προς το συμφέρον του λαού της Βενεζουέλας. Ο Μαδούρο κατήγγειλε την κίνηση ως παράνομη και έχει επίσης κατηγορήσει την Ουάσινγκτον ότι επιχειρεί να «κλέψει» τη Citgo.

Την ίδια στιγμή, αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες διοργανώνονται στη Βενεζουέλα με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γκουάιδο να έχει αυτοανακηρυχθεί προσωρινός πρόεδρος της χώρας στις 23 Ιανουαρίου. Ο Μαδούρο κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι σχεδίαζαν να τον ανατρέψουν και ισχυρίστηκε ότι ο Γκουάιδο παίρνει εντολές από την Ουάσινγκτον.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι χώρες της ΕΕ αποφάσισαν να συστήσουν μια διεθνή ομάδα επαφής για την κρίση στη Βενεζουέλα. Σύμφωνα με την Μογκερίνι, η ομάδα θα συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα λειτουργεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα 90 ημερών. Μετά από αυτή την περίοδο, τα αποτελέσματα των εργασιών της ομάδας θα αξιολογηθούν και θα τερματιστεί εάν διαπιστωθεί μη ικανοποιητική πρόοδος.

Το έργο της ομάδας επαφής θα είναι να  δημιουργηθεί μια κοινή αντίληψη για την κατάσταση της Βενεζουέλας από βασικούς διεθνείς παράγοντες και θα αναζητήσει μια ειρηνική επίλυση της τρέχουσας κρίσης στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε 439-104 για ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που αναγνώρισε τον αυτοανακηρυγμένο πρόεδρο Γκουάιδο και κάλεσε την υπηρεσία εξωτερικής δράσης της ΕΕ να ακολουθήσει το παράδειγμα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία ανακοίνωσαν στις 26 Ιανουαρίου την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν τον επικεφαλής της Βουλής της Βενεζουέλας Γκουάιδο ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας, εάν το Καράκας δεν ανακοινώσει νέες εκλογές εντός οκτώ ημερών.

Η Ρωσία, η Κίνα, το Μεξικό, η Ουρουγουάη, το Ιράν, η Τουρκία και άλλες χώρες, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση Μαδούρο ως μόνη νόμιμη αρχή της Βενεζουέλας.

Θέμα:
Κρίση στη Βενεζουέλα (329)

Σχετικά:

Μογκερίνι: Οι χώρες της ΕΕ συστήνουν διεθνή ομάδα επαφής για την κρίση στη Βενεζουέλα
Tags:
PDVSA, Citgo, Ευρωπαϊκή Ένωση, Φεντερίκα Μογκερίνι, Χουάν Γκουαϊδό, Νικολάς Μαδούρο, Ευρώπη, ΗΠΑ, Βενεζουέλα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK