ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο μεγάλος αριθμός επιθέσεων που στοχεύουν σε ιατρικές εγκαταστάσεις και ιατρικό προσωπικό στερούν τη δυνατότητα σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού της Λιβύης να έχουν πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατέγραψε κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους περισσότερες από 41 επιθέσεις κατά ιατρικών εγκαταστάσεων και ιατρικού προσωπικού στη Λιβύη, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών, Στέφαν Ντούτζαρικ, σε συνέντευξη Τύπου.

«Ο ΠΟΥ έχει καταγράψει πάνω από 41 επιθέσεις που στόχευαν σε ιατρικό προσωπικό και ιατρικές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια του 2018-2019 σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο Ντούτζαρικ σε δημοσιογράφους την Τρίτη.

Ο Ντούτζαρικ εξήγησε ότι οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα έξι γιατροί και ασθενείς να χάσουν τη ζωή τους και 25 γιατροί να τραυματιστούν.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σχεδόν το 75% των εγκαταστάσεων υγείας στη Λιβύη είναι κλειστές ή λειτουργούν εν μέρει, και εκείνες που λειτουργούν αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη προσωπικού.

Οι επιθέσεις αφήνουν χιλιάδες άτομα που έχουν ανάγκη ιατρικής φροντίδας ουσιαστικά δίχως πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, πρόσθεσε ο Ντούτζαρικ.

Η Λιβύη πλήττεται από σειρά ένοπλων συγκρούσεων αφότου ο επί σειρά δεκαετιών ηγέτης της χώρας Μουαμάρ Καντάφι ανατράπηκε από ισλαμιστές εξτρεμιστές που υποστηρίχθηκαν από τη Δύση το 2011. Το ανατολικό τμήμα της χώρας διοικείται από το κοινοβούλιο του Τομπρούκ, το οποίο υποστηρίζεται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης. Η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Φαγιέζ Σάραζ, η οποία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, λειτουργεί στο δυτικό τμήμα της χώρας και έχει την έδρα της στην Τρίπολη.

Tags:
ΠΟΥ, ΟΗΕ, Μουαμάρ Καντάφι, Τρίπολη, Λιβύη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK