12:39 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Ρωσία θα αποχωρήσει από τη Συνθήκη INF μετά από έξι μήνες ως «συμμετρική απάντηση» στην απόφαση των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα θα δώσει «συμμετρική απάντηση» σε όλες τις αμερικανικές κινήσεις σχετικά με τη Συνθήκη INF.

«Σχετικά με τη Συνθήκη INF, έχουμε ήδη πει τα πάντα σε απάντηση στις αβάσιμες κατηγορίες των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πρόεδρος Πούτιν έχει καθορίσει τη θέση μας — θα ενεργήσουμε συμμετρικά», δήλωσε την Τετάρτη ο Σεργκέι Λαβρόφ, σε ενημέρωση συντακτών στο Τουρκμενιστάν.

«Οι Αμερικανοί έχουν αναστείλει τη συμμετοχή τους στη σύμβαση. Κάναμε το ίδιο. Συνεπώς, μετά τη λήξη της εξάμηνης περιόδου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επίσημης διακοίνωσης των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την απόσυρση από τη Συμφωνία, η Συνθήκη θα σταματήσει να εφαρμόζεται», εξήγησε ο Ρώσος υπουργός.

Σχετικά με την πιθανότητα συνομιλιών με τις ΗΠΑ σχετικά με τη Συνθήκη INF, καθώς και με το θέμα της στρατηγικής σταθερότητας, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει έλλειψη πρωτοβουλιών που να προσφέραμε στους Αμερικανούς, Δυτικούς και συναδέλφους μας στο ΝΑΤΟ». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Ρωσία αναστέλλει τη Συνθήκη INF και ο Πούτιν καλεί τους υπουργούς να μην ξεκινήσουν νέες συνομιλίες

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα διαθέτει όλα τα στρατιωτικά-τεχνικά μέσα για να αντιδράσει στην απειλή που αποτελεί η αποχώρηση των ΗΠΑ για την ιστορική Συνθήκη του Ψυχρού Πολέμου.

Μόλις μία ημέρα αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αναστολή της συμμετοχής τους στη Συνθήκη INF και άρχισαν τη διαδικασία της πλήρους απόσυρσης από τη συμφωνία, που πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα αναστέλλει τις υποχρεώσεις της βάσει της Συνθήκης INF ως απάντηση στην κίνηση της Ουάσινγκτον.

Ο Πούτιν δήλωσε, επίσης, ότι η χρήση πυραύλων και η ανάπτυξη συσκευών εκτόξευσης Mk 41 στην Ευρώπη από τις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2014 αποτελεί άμεση παραβίαση της Συνθήκης INF. Ο Ρώσος πρόεδρος επαναβεβαίωσε ότι η Μόσχα τήρησε αυστηρά τους όρους της συμφωνίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, είχε ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη INF και θα ξεκινήσει μια εξάμηνη διαδικασία απόσυρσης. Η συνθήκη INF υπεγράφη το 1987 μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ, και περιλαμβάνει μία σειρά περιορισμών για την ανάπτυξη πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων, βεληνεκούς από 500 έως 5.500 χιλιόμετρα. Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα ισχυριστεί ότι ο ρωσικός πύραυλος 9Μ729 παραβίασε τους όρους της Συνθήκης. Αντιθέτως, η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει ενημέρωση για τον επίμαχο πύραυλο με προσκεκλημένους ξένους στρατιωτικούς ακολούθους, εκπροσώπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ καθώς και ορισμένες ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες.

Tags:
Συνθήκη INF, INF, ΝΑΤΟ, Σεργκέι Σοϊγκού, Μάικ Πομπέο, Βλαντίμιρ Πούτιν, Σεργκέι Λαβρόφ, Ρωσία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK