09:09 12 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αναφερόμενος στην αυτοκεφαλία της ουκρανικής εκκλησίας, διαμήνυσε ότι «η εξουσία ουδέποτε υπήρξε το κίνητρο, όπως μας κατηγορούν».

Με αναφορές στο ζήτημα της ουκρανικής εκκλησίας διανθίστηκε η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα.

«Ο αποστολικός θρόνος της Κωνσταντινουπόλεως εκφράζει την αποστολική του ευθύνη, δια της χορηγήσεως αυτοκεφαλίας στον ευσεβή ουκρανικό λαό» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Σημείωσε δε, ότι «η εξουσία ουδέποτε υπήρξε το κίνητρο, όπως μας κατηγορούν».

Όσον αφορά την ιστορία της Θεολογικής Σχολής, υπενθύμισε ότι «κατά τα 127 χρόνια λειτουργίας της, έδωσε άνω των 900 αποφοίτων». Και υποστήριξε ότι «ήτο σαρξ εκ της σαρκός του Οικουμενικού Πατριαρχείου»

«Oι καιροί αλλάζουν, όμως η αποστολή της Εκκλησίας του Θεού παραμένει αναλλοίωτος» έσπευσε να προσθέσει.

Δεν παρέλειψε μάλιστα, να καλωσορίσει τον «φίλο» Έλληνα πρωθυπουργό και να χαιρετίσει την επίσκεψή του στην Τουρκία.

«Εξοχότατε, αν επιτρέπετε να πω και φίλε, η παρουσία σας πλησίον ευχαριστεί τα μέγιστα την ομογένεια, η οποία αισθάνεται το στοργικό ενδιαφέρον σας για αυτήν» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Και πρόσθεσε: «Σας ευχόμεθα να έχετε καλήν υγείαν και οι κόποι σας για το καλόν του προσφιλούς ελληνικού λαού να στέφονται πάντοτε από επιτυχίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιστορική επίσκεψη Τσίπρα στη Χάλκη

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο, πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο ένα «συμβούλιο ενοποίησης», το οποίο συνένωσε δύο μη κανονικές ουκρανικές ορθόδοξες εκκλησίες: την Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου του Κιέβου και την Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και άλλες κανονικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, έχουν αρνηθεί να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα της «ενωτικής συνόδου», επιμένοντας ότι η Κωνσταντινούπολη νομιμοποίησε το σχίσμα και προσθέτοντας ότι η ημέρα που υπογράφηκε ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας ήταν «τραγική» για την παγκόσμια Ορθοδοξία.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει κατά το παρελθόν σχολιάσει την ίδρυση της «νέας εκκλησίας», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «νομιμοποίηση του σχίσματος» και υποστηρίζοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια Χριστιανούς της Ουκρανίας και άλλων χωρών.

Σχετικά:

Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας
Πατριάρχης Κύριλλος για σχίσμα στην Ουκρανία: Δεν διαδίδεις τον λόγο του Θεού με βία
Το Άγιο Όρος δεν θα συμμετέχει στην ενθρόνιση του Επιφάνιου στην Ουκρανία
Ποροσένκο: Η Ουκρανία χρειάζεται την ειρήνη με τη Ρωσία
Tags:
σχισματική εκκλησία, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας), Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Αλέξης Τσίπρας, Χάλκη, Ουκρανία, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK