01:17 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Nord Stream 2

Βερολίνο για «Nord Stream 2»: Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό

© Φωτογραφία: Nord Stream 2
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Την Παρασκευή, Γερμανία και Γαλλία κατέληξαν σε συμφωνία για τους όρους λειτουργίας του «Nord Stream 2». Τι υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου, Πίτερ Αλτμάιερ.

Ως ένα «ισχυρό σήμα» προς όσους ασκούν κριτική στον «Nord Stream 2» χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου, Πίτερ Αλτμάιερ, τη νέα οδηγία της Ε.Ε. για τον αγωγό αερίου.

«Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα, ελεύθερα, να διατηρεί εκείνες τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, τις οποίες θεωρεί σωστές. Ο "Nord Stream 2", πρώτα απ' όλα, είναι ένα ιδιωτικό project, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από πολλές χώρες» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.

Απορρίπτοντας παράλληλα, την αμερικανική κριτική περί γερμανικής εξάρτησης από τη Ρωσία, ο Αλτμάιερ διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο «ουδέποτε θα υποκύψει στον εκβιασμό».

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού, οι οποίες παραχωρήθηκαν στην εφημερίδα «Welt am Sonntag», επέρχονται λίγες ώρες μετά τη συμφωνία Βερολίνου — Παρισιού για τον «Nord Stream 2», στην οποία συναίνεσαν και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Η συγκεκριμένη συμφωνία ορίζει ότι το Βερολίνο θα είναι ο βασικός διαπραγματευτής με τη Ρωσία επί του project, ενώ διασφαλίζει ότι κάθε κανονισμός θα εφαρμόζεται στην «επικράτεια και τα χωρικά ύδατα του κράτους — μέλους, όπου βρίσκεται το πρώτο σημείο διασύνδεσης» —δηλαδή τη Γερμανία.

Η Μέρκελ, από την πλευρά της, έχει επανειλημμένως απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι ο «Nord Stream 2» θα καταστήσει τη Γερμανία εξαρτημένη από τη Ρωσία, εξηγώντας ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί λόγω της ποικιλομορφίας στους ενεργειακούς προμηθευτές της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος αγωγός εκτιμάται ότι θα μεταφέρει ετησίως 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη και τη Γερμανία, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, παρακάμπτοντας το έδαφος της Ουκρανίας.

Σχετικά:

Μόσχα: Οι απόπειρες να παρεμποδιστεί το έργο του Nord Stream 2 θα αποτύχουν
Μέρκελ: Επιβεβαιώνει τη συμφωνία της Ε.Ε. για τον «Nord Stream 2»
Στήριξη της Μέρκελ στο project του «Nord Stream 2»
Πληροφορίες για συμφωνία Γαλλίας και Γερμανίας για τον αγωγό Nord Stream 2
Tags:
αγωγός φυσικού αερίου, Nord Stream 2, Άνγκελα Μέρκελ, Πίτερ Αλτμάιερ, Γαλλία, Ρωσία, Ευρώπη, Γερμανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK