16:17 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Ο Μητροπολίτης Ονούφριος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείο Μόσχας)

Ιερέας της ROCOR επισκέπτεται το Μητροπολίτη Ονούφριο για να δείξει την υποστήριξη του

© Sputnik / Stringer
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10

Ιερέας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εκτός Ρωσίας (ROCOR), επισκέφθηκε το Κίεβο και τον Μητροπολίτη Ονούφριο, εν μέσω της τρέχουσας κρίσης για τη χορήγηση καθεστώτος αυτοκεφαλίας στη νέα εκκλησία της Ουκρανίας.

Ο Βίκτορ Ποτάποφ, ιερέας με έδρα την Ουάσινγκτον από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτός Ρωσίας (ROCOR), δήλωσε τη Δευτέρα στο Σπούτνικ ότι επισκέφθηκε το Κίεβο σε μια πράξη υποστήριξης για την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, εν μέσω της τρέχουσας κρίσης για τη χορήγηση αυτοκεφαλίας σε μη κανονικούς θρησκευτικούς θεσμούς στην Ουκρανία.

«Ήθελα να δείξω υποστήριξη στην κανονική εκκλησία στην Ουκρανία, η οποία έχει τη συντριπτική πλειοψηφία των ορθόδοξων χριστιανών στην Ουκρανία υπό τη φροντίδα της», δήλωσε ο Ποτάποφ, ο οποίος είναι αρχιερέας του ρωσικού καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στην Ουάσινγκτον.

Στις 6 Ιανουαρίου, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος παρέδωσε στη νεοϊδρυθείσα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας διάταγμα ανεξαρτησίας ή Τόμο αυτοκεφαλίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν την κίνηση και χαιρέτισαν τη νέα εκκλησία για την απόκτηση αυτοκεφαλίας.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μαζί με την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την απόφαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης για την χορήγηση αυτοκεφαλίας, χαρακτηρίζοντάς την ως νομιμοποίηση του σχίσματος στον Ορθόδοξο κόσμο.

«Αυτό που μου έκανε εντύπωση στη συνομιλία μας με τον μητροπολίτη Ονούφριο και όταν τον ακούγαμε στην εκκλησία την προηγούμενη Κυριακή, ήταν πως θα προσπαθούσε πάντα να τονίσει την ανάγκη για ειρήνη, την αποχή από τη βία και την πεποίθηση ότι ο Θεός θα φροντίσει την εκκλησία του, την ανάγκη οι άνθρωποι να μην φέρνουν την πολιτική στην εκκλησιαστική ζωή», δήλωσε ο Ποτάποφ.

Αυτό το μήνυμα, επισημαίνει ο Ποτάποφ, είναι εντελώς αντίθετο με τις ομιλίες των ιεραρχών από την νεοδημιουργηθείσα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ο Ποτάποφ σημείωσε επίσης ότι η κοσμική ουκρανική κυβέρνηση υπαγορεύει τη θέλησή της στη νέα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και ότι το Κίεβο ζήτησε από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης να χορηγήσει στην μη κανονική εκκλησία καθεστώς αυτοκεφαλίας.

«Ο Μητροπολίτης Ονούφριος αισθάνεται ότι η αυτοκεφαλία μπορεί να έρθει όταν η εκκλησία και οι κοινωνικές δομές της χώρας βρίσκονται σε ειρήνη», δήλωσε ο Ποτάποφ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουκρανία, ο Ποτάποφ συναντήθηκε με αρκετούς άλλους ιερείς και διαπίστωσε ότι η εκκλησία είναι «πολύ ενωμένη» κάτω από το Μητροπολίτη Ονούφριο.

Επιπλέον, ο Ποτάποφ δήλωσε ότι η επίσκεψή του στο Κίεβο συνέπεσε με την ενθρόνιση του Επιφάνιου ως επικεφαλής της νέας εκκλησίας και πως παρατήρησε «πολύ λίγο ενθουσιασμό γι 'αυτό το γεγονός».

Ο Επιφάνιος εξελέγη επικεφαλής της νέας εκκλησίας κατά τη διάρκεια του αποκαλούμενου συμβουλίου ενοποίησης τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στις 3 Φεβρουαρίου, ο μητροπολίτης Κωνσταντινούπολης ενθρόνισε τον Επιφάνιο στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, παρουσία του Ουκρανού Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.

Πριν από την ενθρόνιση, ο Επιφάνιος υπήρξε επίσκοπος στη μη κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Κιέβου (UOC-MP).

«Περάσαμε από τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας και με σόκαρε ότι η πλατεία του καθεδρικού ναού ήταν άδεια. Παρακολούθησα στην τηλεόραση της Ουκρανίας και υπήρχαν πολύ λίγοι άνθρωποι εκεί — περίπου 400 στον καθεδρικό ναό», ανέφερε ο Ποτάποφ.

«Αντίθετα, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας στις 3 Φεβρουαρίου που πραγματοποιήθηκε από τον Μητροπολίτη Ονούφριο στη μονή των σπηλαίων του Κιέβου, η εκκλησία ήταν απολύτως γεμάτη και η ατμόσφαιρα ήταν πολύ υποβλητική», δήλωσε ο Ποτάποφ.

«Από όσο γνωρίζω, υπάρχουν ισχυροί άνθρωποι που υποστηρίζουν τον Μητροπολίτη Ονούφριο», δήλωσε ο Ποτάποφ.

Καμία άλλη ορθόδοξη εκκλησία δεν έστειλε εκπροσώπους για να παρευρεθούν στην τελετή ενθρόνισης του Επιφάνιου.

Tags:
αυτοκεφαλία, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας), Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτός Ρωσίας (ROCOR), Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, Πατριάρχης Βαρθολομαίος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK