08:18 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Απογοητευμένος ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη από την απόφαση του Κιέβου να απαγορεύσει την είσοδο στους εκλογικούς παρατηρητές από τη Ρωσία.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ, δήλωσε στον Ουκρανό ομόλογό του, Παύλο Κλίμκιν, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης την Κυριακή στις Βρυξέλλες, ότι η άρνηση των ουκρανικών αρχών να επιτρέψουν σε Ρώσους εκλογικούς παρατηρητές ήταν αντίθετη με τις αρχές και τις δεσμεύσεις των κρατών μελών του οργανισμού, δήλωσε στο Σπούτνικ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μπόρις Γκαντέλ.

«Κατανοώντας την πολυπλοκότητα της τρέχουσας κατάστασης στις σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, θέλω, ωστόσο, να σας ζητήσω να σεβαστείτε τις αρχές που προωθούνται από τον ΟΑΣΕ για περισσότερο από μια δεκαετία, συμβάλλοντας έτσι στη δημοκρατική διαδικασία και στην παρακολούθηση εκλογών που έχουν ύψιστη σημασία για την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας σας», δήλωσε ο Λάιτσακ στον Κλίμκιν, όπως ανέφερε ο Γκαντέλ.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες πριν από τη συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία και τη γειτονιά της, με έμφαση στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Μαρτίου στην χώρα.

Σύμφωνα με τον Γκαντέλ, ο Λάιτσακ προέτρεψε τον Κλίμκιν να αναθεωρήσει την απόφαση να απαγορευθεί η είσοδος στους αντιπροσώπους της Ρωσίας που θα παρακολουθούν τις εκλογές στην Ουκρανία.

Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του άμαχου πληθυσμού και στις δύο πλευρές της γραμμής επαφής στο Ντονμπάς, η οποία αναμένεται να συζητηθεί κατά την επερχόμενη επίσκεψη του Λάιτσακ στη Μόσχα την Τρίτη, πρόσθεσε ο Γκαντέλ.

Οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία έχουν προγραμματιστεί για τις 31 Μαρτίου. Η εκστρατεία ξεκίνησε στις 31 Δεκεμβρίου 2018, μαζί με την εγγραφή των υποψηφίων. Η Ουκρανική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έχουν εγγραφεί πάνω από 40 υποψήφιοι για να αγωνιστούν για την προεδρία, γεγονός που αποτελεί νέο ρεκόρ.

Το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του ΟΑΣΕ ζητά από 56 κράτη μέλη του ΟΑΣΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, να αποστείλουν παρατηρητές στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία με συνολικά περίπου 750 παρατηρητές.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι θα δώσει οδηγίες στην ουκρανική κρατική υπηρεσία φύλαξης των συνόρων να αρνηθεί την είσοδο σε Ρώσους παρατηρητές που θα έρχονται για τις εκλογές της 31ης Μαρτίου. Το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε αργότερα νομοσχέδιο που πρότεινε να απαγορευθεί στους αντιπροσώπους της Ρωσίας να παρακολουθούν τις εκλογές στην Ουκρανία.

Ο διευθυντής του ODIHR του ΟΑΣΕ Ίνγκιμπγιόργκ Σόλραν Γκισλάντοτιρ εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση του Κιέβου, ενώ ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίνα τόνισε ότι η Μόσχα θα υπερασπιστεί το δικαίωμά της να παρακολουθεί τις εκλογές.

Tags:
ΟΑΣΕ, Πέτρο Ποροσένκο, Σλοβακία, Ουκρανία, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK