08:31 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι δύο αντίπαλες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης κατέληξαν, ύστερα από διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ, σε συμφωνία για την πρώτη φάση της αναδιάταξης των στρατιωτικών δυνάμεων.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Υεμένης και των ανταρτών Χούθι σημείωσαν σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες, συμφωνώντας για την πρώτη φάση της αναδιάταξης των στρατιωτικών δυνάμεων κατά την τέταρτη κοινή συνάντηση στις 16-17 Φεβρουαρίου, ανέφερε σε δήλωσή του την Κυριακή το γραφείο Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

«Μετά από μακρές αλλά εποικοδομητικές συζητήσεις που διευκολύνθηκαν από τον πρόεδρο της Επιτροπής Συντονισμού Αναπροσαρμογής (RCC), τα μέρη κατέληξαν σε συμφωνία για την πρώτη φάση της αμοιβαίας αναδιάταξης των δυνάμεων», αναφέρει η δήλωση.

Τα μέρη κατέληξαν επίσης σε ορισμένες συμφωνίες για τη δεύτερη φάση της αναδιάταξης των δυνάμεων, πρόσθεσε.
«Η επόμενη RCC αναμένεται να συγκληθεί εντός μιας εβδομάδας με στόχο την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας για τη Φάση 2», αναφέρει η δήλωση.

Η Υεμένη έχει βυθιστεί σε μια βίαιη σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χαντί και του κινήματος των σιιτών Χούθι, γνωστό και ως Ανσάρ Αλά, υποστηριζόμενο από στρατιωτικές μονάδες πιστές στον πρώην Πρόεδρο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, για πολλά χρόνια. Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές κατά των Χούθι κατόπιν αιτήματος του Χαντί από το Μάρτιο του 2015.

Οι έντονες συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών οδήγησαν σε μία από τις πιο οξείες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, με περίπου 22 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη χρειάζονται σήμερα κάποια μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας ή προστασίας, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Τον Δεκέμβριο, κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου των διαβουλεύσεων υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στη Σουηδία, τα αντιμαχόμενα μέρη στη σύγκρουση της Υεμένης συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός στη λιμενική πόλη Αλ Χοντάιντα, καθώς και σε ανταλλαγή κρατουμένων και δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην περιοχή.

Tags:
συγκρούσεις, εμφύλιος, ΟΗΕ, Σουηδία, Υεμένη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK