ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η κρίση στη Βενεζουέλα έχει κορυφωθεί αφ'ότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουάιδο, αυτοαναγορεύτηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Η κρίση στη Βενεζουέλα συνιστά εσωτερική απόφαση της χώρας, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και η διεθνής κοινότητα πρέπει να ωθήσει προς την εξεύρεση λύσης από τους ίδιους τους Βενεζουελάνους, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Όταν οι δυτικές χώρες συνειδητοποιούν ότι είναι δύσκολο να επιβάλλουν τη δική τους μονομερή αζτέντα σε άλλους (…), αρχίζουν να ψάχνουν τρόπους προκειμένου να παρακάμψουν τους παγκόσμιους θεσμούς, όπως είναι τα Ηνωμένα Έθνη. Προσπαθούν να αντικαταστήσουν την παραμικρή ουσία του διεθνούς δικαίου με βέβαιες εφηυρημένες διατάξεις, τις οποίες αποκαλούν ''τάξη που βασίζεται σε κανόνες''. Το έχουν καθιερώσει τώρα στο λεξιλόγιό τους. Εάν καθοδηγούνταν από το διεθνές δίκαιο, και ειδικότερα από τον τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η κρίση στη Βενεζουέλα χαρακτηριζόταν ως εσωτερική υπόθεση της χώρας και η διεθνής κοινότητα θα ήταν υποχρεωμένη να ωθήσει τους ίδιους τους Βενεζουελάνους σε μια λύση», ανέφερε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβς Λεντριάν, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι μόνο οι νέες προεδρικές εκλογές θα μπορούσαν να βάλουν τέλος στην πολιτική κρίση της χώρας.

«Θα επαναλάβουμε την επιθυμία μας να σεβαστούμε τους κανόνες δικαίου. Η διεθνής ομάδα επαφής που συναντήθηκε στο Μοντεβιδέο συνιστά μια καλή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία με την πρόθεση την ανάρρωση από την πολιτική κρίση. Η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω προεδρικών εκλογών, η δημοκρατική φύση των οποίων είναι εγγυημένη», επεσήμανε ο ίδιος. 

Οι εκλογές, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, θα έπρεπε να προκηρυχθούν από τον Γκουάιδο.

Στις 23 Ιανουαρίου, ο Χουάν Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας, εξασφαλίζοντας τη στήριξη των ΗΠΑ και αρκετών ευρωπαϊκών χωρών. Η Ρωσία, η Κίνα και το Μεξικό είναι μεταξύ των χωρών που εξέφρασαν τη στήριξή τους στον Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος με τη σειρά του κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για ενορχήστρωση του επιχειρούμενου πραξικόπηματος στη Βενεζουέλα με τη βοήθεια του Γκουάιδο. 

Σχετικά:

Κρίση στη Βενεζουέλα
Tags:
Χουάν Γκουάιδο, Νικολάς Μαδούρο, Σεργκέι Λαβρόφ, Βενεζουέλα, Γαλλία, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK