22:32 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2019
Τρομοκράτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος

Η Ευρώπη διστάζει να «πάρει πίσω» τους μαχητές του ISIS

© AP Photo / Militant website
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την Κυριακή, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από την Ευρώπη να «πάρει πίσω» τους τζιχαντιστές που διαθέτουν ευρωπαϊκή υπηκοότητα. Αντιδρούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Μικτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ευρώπη η έκκληση του Ντόναλντ Τραμπ προς τη Γηραιά Ήπειρο, προκειμένου η τελευταία να «πάρει πίσω» και να ασκήσει δίωξη σε τζιχαντιστές που συνελήφθησαν στη Συρία.

Η Γερμανία έχει ήδη εκφράσει νομικές «ανησυχίες» ως προς το συγκεκριμένο εγχείρημα, ενώ η Δανία έχει απορρίψει συλλήβδην την αμερικανική πρόταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι διαθέτουν ευρωπαϊκή υπηκοότητα και οι οποίοι έσπευσαν τα προηγούμενα χρόνια να πολεμήσουν στο πλευρό του ISIS.

Την Κυριακή, με ανάρτηση στο Twitter, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επεσήμανε το εξής: «Οι επιλογές της Ευρώπης είναι απλές: να πάρει πίσω τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, αλλιώς οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να τους αφήσουν ελεύθερους».

Η αντίδραση από την Ευρώπη ήρθε άμεσα.

«Μιλάμε για τους πιο επικίνδυνους ανθρώπους του κόσμου. Δεν πρέπει να τους πάρουμε πίσω» δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Δανίας, ο οποίος χαρακτήρισε το αίτημα του Τραμπ ως «ανώριμο», εξηγώντας πως η κατάσταση στη Συρία απέχει παρασάγγας από το να χαρακτηριστεί ως «σταθερή».

Το Βερολίνο υιοθέτησε μία πιο διακριτική στάση, εξηγώντας ότι θεωρητικά οι γερμανικής εθνικότητας μαχητές του ISIS έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν πίσω. Όμως, συγκεκριμένα νομικά προσκόμματα εμποδίζουν την άμεση επιστροφή τους.

«Σε γενικές γραμμές, όλοι οι Γερμανοί πολίτες και αυτοί που φέρεται να πολέμησαν για το ISIS, έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Η βελγική κυβέρνηση, την ίδια ώρα, απέρριψε το «τελεσίγραφο» του Τραμπ, με τον υπουργό Δικαιοσύνης να κατηγορεί τον Τραμπ ότι με το συγκεκριμένο αίτημα «παραβλέπει» τους Ευρωπαίους συμμάχους.

«Θα ήταν ωραίο για τα φιλικά έθνη να έχουν τέτοιους είδους ερωτήματα, μέσω των συνηθισμένων διπλωματικών καναλιών, παρά μέσω ενός tweet τα μεσάνυχτα» σχολίασε ο Κόεν Γκινς, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για μία πανευρωπαϊκή λύση.

Απαντώντας εμμέσως στις αναφορές του Τραμπ, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας επεσήμανε ότι το Παρίσι πιστεύει πως οι Κούρδοι μαχητές δεν πρόκειται να αφήσουν ελεύθερους τους γαλλικής εθνικότητας τζιχαντιστές.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τέλος, φαίνεται πως επικρατούν δύο ετερόκλιτες απόψεις ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Sunday Times», τάχθηκε υπέρ της απομάκρυνσης των «επικίνδυνων προσώπων» που επέστρεψαν στη Βρετανία. Εναλλακτικά, συμπλήρωσε, θα μπορούσαμε να ασκήσουμε δίωξη εναντίον των επαναπατρισθέντων, ανεξάρτητα της ηλικίας ή του φύλου τους.

Στον αντίποδα, ο υπουργός Πολιτισμού, μιλώντας την Κυριακή στο BBC, υπογράμμισε ότι «είναι υποχρέωση της κυβέρνησης, τουλάχιστον ως ένα σημείο, να τους πάρει πίσω».

Σχετικά:

Δικηγόρος της Βρετανίδας «νύφης» του ISIS: Είναι ψυχικά τραυματισμένη σαν στρατιώτης
Λαβρόφ: Να υπάρξει διαφάνεια σχετικά με τους μέλη του ISIS από την Ευρώπη
«Όχι» της Δανίας στο κάλεσμα Τραμπ να πάρει πίσω η ΕΕ τους μαχητές του ISIS
Ο Τραμπ καλεί χώρες της ΕΕ να πάρουν πίσω μαχητές του ISIS που έχουν συλληφθεί στη Συρία
Tags:
τζιχαντιστές, Ισλαμικό Κράτος, ISIS, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Ευρώπη, Συρία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK