14:57 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων των συγκεκριμένων νησιών τάσσεται υπέρ της διατήρησής τους ως τμήματος της ρωσικής επικράτειας, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο μεταφοράς τους στην Ιαπωνία.

Το 96% των κατοίκων των Νότιων Κουρίλων νήσων θεωρεί ότι τα εδάφη αυτά πρέπει να παραμείνουν στη Ρωσία, εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε πιθανής μεταφορά των νησιών στην Ιαπωνία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση την Τρίτη.

Η πρόσφατη εντατικοποίηση των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας προκάλεσε φήμες για την πρόθεση της Μόσχας να μεταφέρει το σύνολο των νήσων ή μερικές από αυτές στο Τόκιο. Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν κάνει τέτοιες δηλώσεις, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα επιδιώκει απλώς μια ειρηνευτική συμφωνία με το Τόκιο.

«Η δημοσκόπηση επιβεβαίωσε ότι η θέση των κατοίκων των νήσων είναι σαφής. Η ιδιοκτησία των νησιών δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση για τους κατοίκους της περιοχής: Οι Κουρίλες νήσοι αποτελούν τμήμα της ρωσικής επικράτειας. Αυτή είναι η άποψη του 96% των ερωτηθέντων», δήλωσε ο πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών της Ρωσικής Δημόσιας Γνώμης (VTsIOM) Κωνσταντίν Αμπράμοφ, απευθυνόμενος στους βουλευτές της Περιφέρειας Σαχαλίνης, στην οποία περιλαμβάνονται και οι νήσοι.

Η έρευνα επισημαίνει ότι το 98% των ερωτηθέντων γνώριζε τις ιαπωνικές αξιώσεις για τα νησιά.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη στις 11-17 Φεβρουαρίου στα νησιά Κουνάσιρ, Σικοτάν και Ιτουρούπ μεταξύ 7.695 ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% του συνόλου των ενηλίκων που ζουν στα νησιά.

Οι ρώσο-ιαπωνικές σχέσεις περιπλέκονται επί μακρόν από το γεγονός ότι τα δύο κράτη δεν υπέγραψαν ποτέ μόνιμη ειρηνευτική συνθήκη μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η συμφωνία δεν επιτεύχθηκε ποτέ λόγω διαφωνίας σχετικά με μια ομάδα τεσσάρων νησιών — Ιτουρούπ, Κουνάσιρ, Σικοτάν και Χαμπομάι — τα οποία διεκδικούνται και από τις δύο χώρες. Οι νήσοι αναφέρονται ως Νότιες Κουρίλες νήσοι από τη Ρωσία και βόρεια εδάφη από την Ιαπωνία.

Μετά τη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ιαπωνία τον Δεκέμβριο του 2016, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βελτιώθηκαν, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν να αναπτύξουν κοινά σχέδια στα αμφισβητούμενα νησιά.

Tags:
Βλαντίμιρ Πούτιν, Σαχαλίνη, Κουρίλες νήσοι, Ιαπωνία, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK