01:42 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Οι σημαίες της ΕΕ

Τα κράτη της ΕΕ απαντούν στο αίτημα Τραμπ για επαναπατρισμό τζιχαντιστών

© Sputnik / Alexey Vitvitsky
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Αν όχι κάθετοι, σίγουρα επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών απέναντι στην απαίτηση Τραμπ να επαναπατρίσουν όσους εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ξεκαθάρισε ο επαναπατρισμός τζιχαντιστών δεν είναι όσο εύκολο νομίζουν οι ΗΠΑ.

«Οι Γερμανοί πολίτες έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν, αλλά επί του παρόντος έχουμε μικρή παρουσία στη Συρία ώστε να ελέγξουμε αν πράγματι εμπλέκονται Γερμανοί πολίτες», δήλωσε ο γερμανός υπουργός.

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος η σχέση αυτών των ανθρώπων με το ΙΚ, κάτι που θα οδηγούσε στο να ανοίξουν ποινικές έρευνες εις βάρος τους.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς τόνισε ότι συμμερίζεται τη στάση της Γαλλίας, της Δανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου για το θέμα αυτό και ότι «η προστασία του δικού μας πληθυσμού παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα, ιδίως από εκείνους που κατηγορούνται για σοβαρά εγκλήματα».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας ανέκαθεν σκόπευε να επαναπατρίσει τα παιδιά κάτω των 10 ετών, ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να εξεταστούν κατά περίπτωση.

Η γαλλίδα υπουργός Δικαιοσύνης από την πλευρά της επεσήμανε ότι «προς το παρόν» το Παρίσι δεν αλλάζει την πολιτική του, λέγοντας ότι «σε αυτό το στάδιο η Γαλλία δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα του Τραμπ».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας παραδέχθηκε ότι το ζήτημα είναι «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας για τους ερχόμενους μήνες», αλλά προειδοποίησε ότι «η μεγάλη μας προσπάθεια τώρα δεν πρέπει να εστιάζει στο να τους επιτρέψουμε να επιστρέψουν στην Ευρώπη».

Η Σλοβακία από μέρους της πιστεύει πως ο επαναπατρισμός αυτών των ανθρώπων θα λειτουργούσε σίγουρα υπέρ της Ευρώπης.

Το περασμένο Σάββατο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλους ευρωπαίους συμμάχους να πάρουν πίσω 800 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που έχουν συλλάβει οι ΗΠΑ, υπονοώντας την απελευθέρωση τους εάν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον αρνηθούν να τους επαναπατρίσουν και να τους δικάσουν.

Σχετικά:

Η Scotland Yard φοβάται την επιστροφή τζιχαντιστών στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η Ευρώπη διστάζει να «πάρει πίσω» τους μαχητές του ISIS
Δικηγόρος της Βρετανίδας «νύφης» του ISIS: Είναι ψυχικά τραυματισμένη σαν στρατιώτης
Λαβρόφ: Να υπάρξει διαφάνεια σχετικά με τους μέλη του ISIS από την Ευρώπη
«Όχι» της Δανίας στο κάλεσμα Τραμπ να πάρει πίσω η ΕΕ τους μαχητές του ISIS
Ο Τραμπ καλεί χώρες της ΕΕ να πάρουν πίσω μαχητές του ISIS που έχουν συλληφθεί στη Συρία
Tags:
τζιχαντιστές, Ισλαμικό Κράτος, Γαλλία, Γερμανία, Συρία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK