04:50 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Κυβέρνηση με δύο ακροδεξιά κόμματα προωθεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, οποίος έπεισε δύο ακροδεξιά κόμματα να συγχωνευθούν, προκειμένου να εισέλθουν στην Κνεσέτ για να σχηματίσουν συνασπισμό με το κόμμα του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει πείσει τα ακροδεξιά κόμματα «Jewish Home» και «Otzma Yehudit» να συγχωνευθούν ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο, προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες τους να εισέλθουν στην Κνεσέτ για να σχηματίσουν συνασπισμό με το κόμμα του, το Likud.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης πρότειναν ότι οι εξελίξεις στο δεξιό μπλοκ θα μπορούσε να αποτελούν την αιτία που οδήγησε τον πρωθυπουργό να αναβάλει την επίσκεψή του στη Ρωσία, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη. Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσακόφ, δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Νετανιάχου είχε αναβάλει την επίσκεψή του για αρκετές ημέρες λόγω εγχώριων πολιτικών εξελίξεων.

«Όλοι όσοι επιδιώκουν να διατηρήσουν την δεξιά κυβέρνηση χρειάζονται το ισχυρό Jewish Home. Η τεχνική συμφωνία με το Otzma Yehudit δεν είναι για μένα εύκολη απόφαση. Αλλά θυμάμαι το βάρος ευθύνης που πέφτει στους ώμους μου», δήλωσε την Τετάρτη ο Ράφι Πέρετζ, ηγέτης του Jewish Home.

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι συμφωνίες συγχώνευσης εγκρίθηκαν αργά την Τετάρτη — περίπου 24 ώρες πριν από το τέλος της περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας τα υποψήφια κόμματα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στην εκλογική επιτροπή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η συμφωνία προβλέπει πως το Jewish Home θα λάβει τα υπουργεία παιδείας και στέγασης και δύο θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δύο ακροδεξιά κόμματα στερούνται από μόνα τους επαρκούς δημόσιας υποστήριξης για να εισέλθουν στο κοινοβούλιο.

Ο Νετανιάχου, με τη σειρά του, εξέφρασε ανησυχίες ότι το κόμμα του δεν θα λάβει αρκετές εντολές για να σχηματίσει έναν ιδεολογικά ομοιόμορφο συνασπισμό και να διατηρήσει τη δύναμή του, εξαιτίας του κατακερματισμού του δεξιού μπλοκ.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό νόμο, ο βουλευτής, ο οποίος λαμβάνει την υποστήριξη τουλάχιστον 61 εκ των 120 βουλευτών της  Κνεσέτ, γίνεται πρωθυπουργός.

Tags:
κόμμα, Κνεσέτ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, Ρωσία, Ισραήλ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK