18:10 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία προετοιμάζεται η Ιρλανδία, εν μέσω των ανησυχιών ότι η ιρλανδική οικονομία θα μπορούσε να βρεθεί ενώπιον σοβαρών προβλημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα καταθέσει σήμερα ένα σχέδιο νόμου που έχει στόχο να προστατεύσει τη χώρα από τον αντίκτυπο ενός Brexit χωρίς συμφωνίας. 

Ενδεικτική των επιπτώσεων που θα είχε ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην οικονομία της Ιρλανδίας είναι η περίπτωση των εξαγωγών βοείου κρέατος, με την οργάνωση των αγροτών της χώρας να σημειώνει ότι οι δασμοί του ΠΟΕ, που θα επιβάλλονταν εάν η Βρετανία αποχωρούσε από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, θα κόστιζαν στους κτηνοτρόφους πάνω από 800 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σημειωτέον ότι πάνω από το 50% των ιρλανδικών εξαγωγών βοείου κρέατος πωλείται στη Βρετανία.

Από την πλευρά της η Βρετανία αναμένεται να χρησιμοποιήσει αυτό το επιχείρημα, ήτοι των επιπτώσεων που θα είχε σε άλλες χώρες, το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας, στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. 

Η άσκηση πίεσης στο Δουβλίνο θα μπορούσε να δώσει λύση στο θέμα των ιρλανδικών συνόρων που έχει αποτελέσει ακανθώδες ζήτημα στις διαπραγματεύσεις Βρετανίας — ΕΕ. Η Ιρλανδία θα μπορούσε να αναγκαστεί να υιοθετήσει μια πιο ήπια στάση, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για ένα νέο σχέδιο συμφωνία για το Brexit, ευνοοώντας τη Βρετανία. 

Αυτά, καθώς οι προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου συνεχίζονται, αφού η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν έχει καταφέρει να φέρει μια συμφωνία που θα λάβει την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου. 

Tags:
Brexit, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιρλανδία, Βρετανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK