08:36 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρόεδρος Μαδούρο ξεκαθάρισε το Σάββατο ότι «εγώ κυβερνάω τη Βενεζουέλα και εγώ θα συνεχίσω να την κυβερνάω», ενώ ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Κολομβία και την απέλαση όλων των διπλωματών από την κολομβιανή πρεσβεία.

Τεταμένο είναι το κλίμα στα σύνορα Βενεζουέλας — Κολομβίας, όπου έχουν ξεσπάσει πολλαπλές εστίες έντασης μεταξύ μελών της Εθνικής Φρουράς και υπέρμαχων της αντιπολίτευσης.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, κάνουν λόγο για την ύπαρξη δύο νεκρών κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση έχει προκληθεί με αφορμή την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να παραλάβει διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως αμερικανικής προελεύσεως, μέσω των γειτονικών Βραζιλία και Κολομβία.

Νωρίτερα, ο τηλεοπτικό σταθμός «VPI TV» μετέδωσε ότι φορτίο με ανθρωπιστική βοήθεια παραδόθηκε στις φλόγες, στα σύνορα με την Κολομβία, με περίπου 10 άτομα να τραυματίζονται.

Στο μεταξύ, αντιδρώντας στην απόφαση του Καράκας για διακοπή των διπλωματικών και πολιτικών σχέσεων, το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας ανακοίνωσε την «ανάκληση των διπλωματών από τη Βενεζουέλα το συντομότερο δυνατόν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο έχει προβεί σε μία σειρά μέτρων για την αποτροπή της άφιξης της ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία — κατά το Καράκας — αποτελεί πρόσχημα προκειμένου οι ΗΠΑ να «καταστρέψουν την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της χώρας».

Νωρίτερα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουάιδο, ισχυρίστηκε ότι τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν ήδη τα σύνορα, προερχόμενα από τη Βραζιλία και την Κολομβία.

Υπενθυμίζεται ότι πέραν της Κολομβίας, η Βενεζουέλα έχει διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις και με τη Βραζιλία.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, επανέλαβε το Σάββατο ότι οι σημερινές εξελίξεις αποτελούν «οφθαλμοφανή παρέμβαση στις σχέσεις μεταξύ των αρχών και της κοινωνίας της Βενεζουέλας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλες οι εξελίξεις για τη Βενεζουέλα

Σχετικά:

Κρίση στη Βενεζουέλα
Η Βενεζουέλα διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Κολομβία
Γκουάιδο: Στη Βενεζουέλα το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας
Γκουάιδο: Καθ' οδόν προς τη Βενεζουέλα η ανθρωπιστική βοήθεια
Κρίση στη Βενεζουέλα: Πληροφορίες για αυτομόληση τριών στρατιωτών στην Κολομβία
Στρατεύματα στα σύνορα με την Κολομβία αναπτύσσει η Βενεζουέλα
Μετά τη Βενεζουέλα, ο Πομπέο απειλεί τώρα Κούβα και Νικαράγουα
Tags:
σύνορα, ανθρωπιστική βοήθεια, Νικολάς Μαδούρο, Χουάν Γκουάιδο, Βραζιλία, ΗΠΑ, Κολομβία, Βενεζουέλα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK