18:30 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Συνέχεια στη διαμάχη μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Μεξικού.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε την Τρίτη με 245 ψήφους υπέρ έναντι 182 κατά για να ανακαλέσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε κηρύξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε επαρκή κονδύλια στην προσπάθειά του να χτίσει έναν τοίχο στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου. Το μέτρο τώρα κατευθύνεται προς τη Γερουσία των ΗΠΑ για συζήτηση.

Η ψηφοφορία πραγματοποιείται λίγες ώρες αφότου οι βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισαν να σταθμίσουν αρχικά το ερώτημα εάν θα πρέπει να ανατραπεί η κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης του προέδρου των ΗΠΑ νωρίτερα την Τρίτη, με ψήφους 229 υπέρ έναντι 193 κατά για να κινηθεί η τελική συζήτηση για το θέμα.

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι, κηρύσσοντας κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για την κατασκευή του συνοριακού τείχους.

Το εν λόγω περιστατικό αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο στο πολιτικό μελόδραμα που είδε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να παύει τις λειτουργίες της για 35 ημέρες λόγω της άρνησης του Τραμπ να υπογράψει ένα νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό το οποίο δεν περιλάμβανε το ποσό των 5.7 δις δολαρίων για τη χρηματοδότηση του συνοριακού τείχους.

Εντούτοις, η κυβέρνηση απέφυγε ένα δεύτερο κλείσιμο νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν στις 14 Φεβρουαρίου το Κογκρέσο και ο Τραμπ ψήφισαν έναν προϋπολογισμό που περιλάμβανε 1.375 δις δολάρια για την κατασκευή ενός τείχους μήκους περίπου 55 μιλίων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε στην κήρυξη κατάστασης εθνικής έκτακτης ανάγκης την επόμενη μέρα, εξασφαλίζοντας τόσο ότι θα πάρει τα χρήματα που επιθυμούσε και ότι το Κογκρέσο δεν θα μπορούσε να προκαλέσει άλλο ένα «shutdown», το οποίο είδε εκατοντάδες χιλιάδες ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να εργάζονται χωρίς αμοιβή. Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι έχει την εξουσία να προχωρήσει στην κήρυξη αυτή από τον Νόμο για τις Καταστάσεις Εθνικής Έκτακτης Ανάγκης του 1976. Ωστόσο, ο νόμος αυτός προβλέπει επίσης ότι το Κογκρέσο δύναται να ακυρώσει μια τέτοια διακήρυξη — μια εξουσία που ποτέ δεν έχει χρησιμοποιήσει η Βουλή.

Το νομοσχέδιο του Τραμπ επιδιώκει να λάβει χρηματοδότηση αντλώντας κονδύλια του προϋπολογισμού που προορίζονταν για άλλα υπουργεία και να την ανακατευθύνει προς την κατασκευή του τείχους. Από το ταμείο του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ θα χρειαστούν 1.375 δις δολάρια. 600 εκατ. δολάρια θα προέλθουν από το ταμείο χρεοκοπίας του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών. 2,5 δις δολάρια θα αντληθούν από το πρόγραμμα απαγόρευσης των ναρκωτικών του υπουργείου Άμυνας. Τέλος, 3,5 δις δολάρια θα ληφθούν από τον στρατιωτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας.

Με το Βουλή να έχει περάσει το μέτρο, η Γερουσία όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία πρέπει τώρα να εξετάσει το ψήφισμα τις επόμενες 18 ημέρες. Ωστόσο, ακόμα και αν η Γερουσία το ψηφίσει, είναι βέβαιο ότι ο πρόεδρος θα άσκησε το δικαίωμα βέτο και κανένα από τα δύο σώματα δεν έχει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για να ακυρώσουν το βέτο του.

«Δεν πρόκειται για τα σύνορα», δήλωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, «πρόκειται για το Σύνταγμα».

«Υπάρχει μια εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια σύνορα, την οποία οι Δημοκρατικοί θα κηρύξουν σήμερα πως δεν υπάρχει», δήλωσε ο επικεφαλής της μειοψηφίας στη Βουλή κ. Κέβιν Μακάρθι την Τρίτη. «Ο πρόεδρος έχει την εξουσία να το κάνει και θα τον υποστηρίξουμε».

Tags:
Ρεπουμπλικανοί, Δημοκρατικοί, Ντόναλντ Τραμπ, Μεξικό, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK