13:35 03 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Κλιμακώνεται η κρίση Ινδίας - Πακιστάν για τις καταρρίψεις μαχητικών αεροσκαφών (45)
0 0 0
Βρείτε μας

Οι ΗΠΑ αναζητούν πληροφορίες εάν το Πακιστάν χρησιμοποίησε αμερικανικά F-16 για την κατάρριψη αεροσκάφους της Ινδίας στο Κασμίρ, γεγονός που απαγορεύεται με βάση συμφωνία. Το Πακιστάν αρνείται τις κατηγορίες.

Οι ΗΠΑ θέλουν να μάθουν εάν το Πακιστάν χρησιμοποίησε αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 για την κατάρριψη στρατιωτικού αεροπλάνου της Ινδίας, γεγονός που μπορεί να αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας πώλησης μεταξύ Ουάσινγκτον και Ισλαμαμπάντ, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο εκπρόσωπο της αμερικανικής πρεσβείας στο Πακιστάν.

«Γνωρίζουμε γι' αυτές τις αναφορές και αναζητούμε περισσότερες πληροφορίες. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη όλους τους ισχυρισμούς για λανθασμένη χρήση αμυντικών εξοπλισμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ενώ ο στρατός της Ινδίας έχει εντείνει τις κατηγορίες εναντίον του Πακιστάν, το Ισλαμαμπάντ αρνείται συνεχώς ότι απογείωσε αμερικανικά F-16 που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο προγράμματος «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», κατά το πρόσφατο περιστατικό στο Κασμίρ.

Με βάση τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, το Πακιστάν έχει μόνο το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά μαχητικά για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, η πλευρά της Ινδίας ισχυρίζεται ότι κατέρριψε F-16 της πολεμικής αεροπορίας του Πακιστάν και επέδειξε τμήματα πυραύλου μέσου βεληνεκούς AMRAAM που ανακτήθηκαν στο υπό ινδικό έλεγχο τμήμα του Κασμίρ, υποστηρίζοντας ότι εκτοξεύτηκαν από αμερικανικό μαχητικό. Το Πακιστάν αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς, επιμένοντας ότι δεν έχει χάσει κανένα αεροσκάφος.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το CNN υποστήριξε ότι μπορεί να επρόκειτο για σχεδιασμένο στην Κίνα μαχητικό JF-17 που κατασκευάστηκε από κοινού από το Ισλαμαμπάντ και το Πεκίνο, το οποίο κατέρριψε το ινδικό αεροπλάνο την περασμένη εβδομάδα και οδήγησε στη σύλληψη αντισμήναρχου, Αμπχιντάν Βαρταμάν.

Ο αρχηγός της ινδικής πολεμικής αεροπορίας σε άρθρο του τους Hindustan Times, χαρακτήρισε τον αντισμήναρχο Αμπχιντάν ως τον «πρώτο πιλότο μαχητικού στην ινδική πολεμική αεροπορία που κατέρριψε ένα F-16».

Αναφερθείς στις πληροφορίες ότι ο πιλότος του F-16 σκοτώθηκε, είπε ότι εάν οι φήμες επιβεβαιωθούν «θα ήταν μεγάλη απώλεια για την πολεμική αεροπορία του Πακιστάν».

Θέμα:
Κλιμακώνεται η κρίση Ινδίας - Πακιστάν για τις καταρρίψεις μαχητικών αεροσκαφών (45)
Tags:
F-16, μαχητικό, μαχητικά αεροσκάφη, κατάρριψη, Κασμίρ, ΗΠΑ, Ινδία, Πακιστάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK