03:07 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

«Προσπαθούμε, κατά κάποιο τρόπο, να είμαστε στη μέση και να εργαζόμαστε με εποικοδομητικό τρόπο», επεσήμανε ο πρέσβης του Λουξεμβούργου στη Ρωσία, αναφερόμενος στον ρόλο της χώρας όσον αφορά στις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ.

Το Λουξεμβούργο θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην προσπάθεια βελτίωσης των διμερών σχέσεών τους και στην προώθηση διαλόγου, όπως δήλωσε ο πρέσβης του Λουξεμβούργου στη Ρωσία Ζαβ Κλοντ Κνεμπελέρ, μιλώντας στο Sputnik. 

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το Λουξεμβούργο ήταν πάντα — γεωγραφικά και ιστορικά — τοποθετημένο ανάμεσα σε δύο σφαίρες επιρροής, της Γαλλίας και της Γερμανίας. 

«Μιλάμε και τις δύο γλώσσες, καταλαβαίνουμε και τους δύο πολιτισμούς. Θεωρώ ότι κατανοούμε ότι όποτε δύο ισχυρές χώρες διαφωνούν, είναι πολύ επικίνδυνο να βρίσκεσαι στη μέση. Αυτό ισχύει ακόμη και στην περίπτωση της ΕΕ, όπου είμαστε συνιδρυτές, είχαμε πάντα τον ρόλο μεσολαβητή. Και προσπαθούμε να… καταλάβουμε τη θέση του ενός και να απευθυνθούμε στον άλλον. Αυτό είναι που προσπαθεί να κάνει και ο πρωθυπουργός», σημείωσε ο ίδιος. 

Παράλληλα, σύμφωνα με τον διπλωμάτη, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα θέσεων στην ΕΕ απέναντι στη Ρωσία.

«Υπάρχουν αυτοί που είναι πολύ-πολύ ανοιχτοί και φιλικοί με τη Ρωσία… Το φάσμα είναι ευρύ. Προσπαθούμε, κατά κάποιο τρόπο, να είμαστε στη μέση και να εργαζόμαστε με εποικοδομητικό τρόπο για να διαχειριστούμε αυτή τη σχέση», σημείωσε. 

Όπως είπε, το Λουξεμβούργο στηρίζει τις νέες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, για το ζήτημα της Ουκρανίας, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. 

Ακόμη, τόνισε ότι η ΕΕ και η Ρωσία πρέπει να βλετιώσουν τον διμερή διάλογο από ποιοτικής άποψης. 

«Θεωρώ ότι ο διάλογος πρέπει να βελτιωθεί στην ποιότητα… Οι πολιτικοί μας ηγέτες λένε συχνά… ότι πρέπει να μιλάμε ο ένας στον άλλον και όχι μόνο ο ένας για τον άλλον… Πρέπει να ακούν ο ένας τον άλλον, και ιδανικά πρέπει να προσπαθείς να καταλάβεις τι είπε ο άλλος», παρατήρησε. 

Όπως είπε, τέλος, οι διαφωνίες για την Κριμαία δεν ήταν ο λόγος που επιδεινώθηκαν οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στην ΕΕ, αλλά μάλλον ένα σύμπτωμα, μέρος μιας μεγαλύτερης διαδικασίας.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχουν επιδεινωθεί μετά από την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία το 2014, κάτι που δεν έχει αναγνωριστεί από την Ουκρανία και χώρες της Δύσης, οι οποίες έχουν προβεί στην επιβολή οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. 

Tags:
Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία, Λουξεμβούργο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK