09:24 06 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ομάδα ευρωβουλευτών προχώρησε σε συναντήσεις με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσής των δύο κρατών από τις 27 Φεβρουαρίου ως την 1 Μαρτίου.

Βουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στην Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία επεσήμαναν πως τα κράτη της ΕΕ οφείλουν να αναγνωρίσουν την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν πραγματοποιήσει οι δύο χώρες και να δώσουν την συγκατάθεσή τους στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν, ότι το 2019 είναι κρίσιμη χρονιά για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς τον Ιούνιο τα κράτη μέλη της ΕΕ θα αποφασίσουν αν οι δύο χώρες είναι έτοιμες για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η ομάδα των ευρωβουλευτών προχώρησε σε συναντήσεις με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσής των δύο κρατών από τις 27 Φεβρουαρίου ως την 1 Μαρτίου.

«Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν και οι δύο προετοιμαστεί για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά η έλλειψη συναίνεσης για την ευρωπαϊκή ενοποίηση θέτει σε κίνδυνο τις ευρωπαϊκές τους φιλοδοξίες. Παρότι έχουν επιδείξει την αφοσίωσή τους στις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ΕΕ, η έλλειψη εθνικής ενότητας και οι εσωτερικοί πολιτικοί διαξιφισμοί θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τη διαδικασία», τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής κ. Τούνε Κέλαμ.

Πρόσθετα, στην ανακοίνωσή της, η ομάδα των ευρωβουλευτών επεσήμανε ότι η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις υπό αντίξοες συνθήκες.

Ακόμη, θεωρούν πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι χώρες της ΕΕ να αναγνωρίσουν τη συνεχή πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα και να αποφασίσουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εντός του έτους. «Προσδοκούμε την ομόφωνη απόφαση των κρατών μελών στο Συμβούλιο» τόνισε ο κ. Κέλαμ.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές παρότρυναν τις ηγεσίες των δύο κρατών να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, την οικονομία, το κράτος δικαίου και τη δημόσια διοίκηση.

Tags:
Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, Ευρωκοινοβούλιο, ΕΕ, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK