13:11 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Κρίση στη Βενεζουέλα (303)
0 30
Βρείτε μας

Οι αρχές της Βενεζουέλας κήρυξαν τον Γερμανό πρέσβη στη χώρα «persona non grata», δηλαδή ανεπιθύμητο πρόσωπο, καθώς τον κατηγορούν για «παρέμβαση στις εσωτερικές τους υποθέσεις».

Το Καράκας χαρακτήρισε τον Γερμανό πρέσβη στη Βενεζουέλα, Ντάνιελ Κρίνεν, «persona non grata» εξαιτίας των επανειλημμένων προσπαθειών του να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα.

Ο Αρεάσα έκανε τη σχετική ανακοίνωση στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter το πρωί της Τετάρτης. Το μήνυμα του επικεφαλής της διπλωματίας της Βενεζουέλας συνοδευόταν από ανακοίνωση στην οποία εξηγεί την επίμαχη απόφαση.

«Η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας θα γνωστοποιήσει την απόφασή της να κηρύξει τον Ντάνιελ Μάρτιν Κρίνεν, πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, persona non grata εξαιτίας της περιοδικής παρέμβασής του στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, κάτι που αποτελεί σαφή παραβίαση των κανόνων των διπλωματικών σχέσεων», αναφέρει η ανακοίνωση που δημοσίευσε στο Twitter ο Αρεάσα.

«Η Βενεζουέλα είναι ελεύθερη και ανεξάρτητη, επομένως οι πράξεις των διπλωματικών αντιπροσώπων που υποστηρίζουν την παρέμβαση σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας του λαού και των αρχών του κράτους της Βενεζουέλας δεν είναι και δεν θα γίνουν αποδεκτές. Συνεπώς, στον κ. Κρίνεν δίνονται περίοδο 48 ωρών για να φύγει από τη Βενεζουέλα», προστίθεται.

​Αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας επέκρινε την απόφαση του Καράκας, ενώ επιβεβαίωσε ότι ο πρέσβης θα καλούνταν για διαβουλεύσεις.

«Είναι μία ακατανόητη απόφαση που κλιμακώνει την κατάσταση αντί να ρίχνει την ένταση» δήλωσε ο Μάας, προσθέτοντας ότι «η ευρωπαϊκή στήριξη στον Γκουάιδο παραμένει ακλόνητη».

Την προηγούμενη εβδομάδα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε γνωστή την υποστήριξή του στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο και του στενού του περιβάλλοντος, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και οι ΗΠΑ, έχουν ήδη «λάβει μέτρα με στόχο ορισμένα μέλη του καθεστώτος». Κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το Βερολίνο υποστήριζε την επέκταση «επιπλέον κυρώσεων» κατά του Καράκας και πως διατηρούσε «στενή επαφή» με άλλα ευρωπαϊκά κράτη για το θέμα.

Προηγουμένως, η Γερμανία καταδίκασε την απόφαση των αρχών της Βενεζουέλας να εμποδίσουν την ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ να φτάσει στη Βενεζουέλα από την Κολομβία και τη Βραζιλία. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Καράκας έχει εκφράσει φόβους του ότι η «βοήθεια» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως Δούρειος Ίππος με τον οποίο η αντιπολίτευση θα μπορούσε να πραγματοποιήσει πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης Μαδούρο.

Θέμα:
Κρίση στη Βενεζουέλα (303)
Tags:
persona non grata, Χόρχε Αρεάσα, Νικολάς Μαδούρο, Βενεζουέλα, Γερμανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK