05:58 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

«Σε αυτή την περίπτωση το επίσημο όνομα, για παράδειγμα, του στρατού θα πρέπει να είναι Στρατός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά, για παράδειγμα, στην περίπτωση του Μακεδονικού Λαϊκού Θεάτρου, έχουμε ένα εθνοτικό στοιχείο και πιθανότατα θα μείνει Μακεδονικό Λαϊκό Θέατρο», είπε ο Ντιμιτρόφ.

Την άμεση αλλαγή των δημόσιων πινακίδων στις εισόδους 136 θεσμικών οργάνων και ιδρυμάτων της Βόρειας Μακεδονίας υπέδειξε το υπουργικό συμβούλιο της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το υπουργικό συμβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας ανέθεσε και υπέδειξε σε όλους τους θεσμούς, να ελέγξουν αν έχει συντελεστεί η αλλαγή όλων των ψηφιακών στοιχείων (λογότυπα, μνημόνια, ηλεκτρονικές επικοινωνίες, ιστοσελίδες, ΜΜΕ κλπ).

Με την υπόδειξη αυτή του υπουργικού συμβουλίου, οι φορείς, θεσμικά όργανα και ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό Προϋπολογισμό, υποχρεούνται να αλλάξουν την ονομασία τους και όπου αναφέρεται ότι αποτελούν όργανα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», πρέπει αυτό να μετατραπεί σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Για παράδειγμα η Βουλή της χώρας, που σήμερα αποκαλείται «Βουλή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», μετονομάζεται πλέον σε «Βουλή της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Αντίστοιχα η κυβέρνηση και τα υπουργεία της χώρας της χώρας, όπως και η Προεδρία της Δημοκρατίας, θα αναφέρονται ως «κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», «υπουργείο… της Βόρειας Μακεδονίας», «Προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ακόμη, σε ονομασίες ιδρυμάτων όπου σήμερα υπάρχει ο προσδιορισμός «μακεδονικό-ή ό», π.χ «Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων», αυτός αλλάζει με τον προσδιορισμό «εθνικός-ή-ό» και στη συγκεκριμένη περίπτωση, το εν λόγω πρακτορείο θα μετονομαστεί σε «Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων». Ανάλογα, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της χώρας, που σήμερα αναφέρεται ως «Μακεδονική Ραδιοτηλεόραση» θα αποκαλείται πλέον ως «Εθνική Ραδιοτηλεόραση».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ, ανέφερε ότι οι θεσμοί της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει εντός λογικής προθεσμίας να αλλάξουν τις επωνυμίες τους στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπάρχει αφενός η υποχρέωση των θεσμών να εφαρμόσουν το νέο όνομα της χώρας, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, και αφετέρου τα ζητήματα που συνδέονται με την εθνική ταυτότητα.

«Σε αυτή την περίπτωση το επίσημο όνομα, για παράδειγμα, του στρατού θα πρέπει να είναι Στρατός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, επειδή αυτό είναι τώρα το συνταγματικό όνομα της χώρας, αλλά, για παράδειγμα, στην περίπτωση του Μακεδονικού Λαϊκού Θεάτρου, έχουμε ένα εθνοτικό στοιχείο και πιθανότατα θα μείνει Μακεδονικό Λαϊκό Θέατρο», είπε ο Ντιμιτρόφ.

Σε σχέση με την «Μακεδονική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών» (MANU) ο Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι αυτή αποτελεί κρατικό ίδρυμα αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα, και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί, όπως είπε, μία καλή λύση.

Στον αντίποδα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το VMRO-DPMNE, χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης για τις μετονομασίες θεσμών και ιδρυμάτων ως «επαίσχυντη πράξη», με την οποία, όπως σημείωσε «αλλοιώνεται και στην ουσία διαγράφεται η μακεδονική εθνική ταυτότητα».

Σχετικά:

Συμφωνία των Πρεσπών
Tags:
ονομασία, συμφωνία των Πρεσπών, Σκοπιανό, Νίκολα Ντιμιτρόφ, Βόρεια Μακεδονία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK