11:53 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Το Γραφείο του Ειδικού Εισαγγελέα, το οποίο χειρίζεται τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, είναι έτοιμο να λάβει την απόφαση σχετικά με την άσκηση ή μη των ποινικών διώξεων.

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι προετοιμασίες για την εκδίκαση των υποθέσεων που σχετίζονται με τα εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο, όπως αποκαλύπτει στο Sputnik ο πρόεδρος της σερβικής Εθνικής Αντιπροσωπείας σε Κόσοβο και Μετόχια, Μίλοβαν Ντεκούν.

«Μπορώ να σας πω ότι σύμφωνα με τις επαφές μας με το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα, βρισκόμαστε τώρα στο κρίσιμο στάδιο, όπου αποφασίζεται αν θα ασκηθούν διώξεις ή θα απορριφθούν» δηλώνει, χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει: «Πάνω απ' όλα, αυτό θα εξαρτηθεί από την ποσότητα και την ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων που έχουν συλλεχθεί για τα εγκλήματα».

Σύμφωνα με τη σερβική κυβερνητική επιτροπή, 1.685 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά από τη σύγκρουση. Περίπου 540 εξ αυτών είναι Σέρβοι.

Το Ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο του Κοσόβου και το Γραφείο του Ειδικού Εισαγγελέα (SPO) δημιουργήθηκαν το 2016, με έδρα τη Χάγη, προκειμένου να ερευνήσουν τα εγκλήματα που σχετίζονται με την έκθεση του 2010, η οποία εκπονήθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η έκθεση εξετάζει τα εγκλήματα, τα οποία φέρεται να διαπράχθηκαν από τα μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (KLΑ), κατά τη διάρκεια του πολέμου, και τα οποία περιλαμβάνουν και την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπινων οργάνων.

Το 1999, η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ του KLA — του αλφανόφωνου στρατού, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τις αρχές του 90' — και του σερβικού στρατού οδήγησε στις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ εναντίον της τότε Γιουγκοσλαβίας (σ.σ. Σερβία και Μαυροβούνιο).

Το Κόσοβο κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία από τη Σερβία το 2008, με πάνω από 100 χώρες-μέλη του ΟΗΕ να το αναγνωρίζουν. Ωστόσο, η Σερβία, η Κίνα, η Ρωσία και μία σειρά άλλων χωρών δεν έχουν προχωρήσει στην αναγνώρισή του.

Σχετικά:

Μίλοραντ Τριφούνοβιτς: Είναι δύσκολο να βρεις Δικαιοσύνη για τους απαχθέντες στο Κόσοβο
Το Κόσοβο λέει «όχι» στην πρόταση της Σερβίας για οριοθέτηση των συνόρων
Η Μογκερίνι κάλεσε και πάλι το Κόσοβο να αναστείλει τους δασμούς στις εισαγωγές από Σερβία
Tags:
εγκλήματα πολέμου, πόλεμος, Γιουγκοσλαβία, Κόσοβο, Σερβία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK