15:29 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Ο Πολ Μάναφορτ

Ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης

© AP Photo / Matt Rourke
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Πολ Μάναφορτ, πολιτικός σύμβουλος και πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για οικονομικά εγκλήματα.

Ο δικαστής Τ.Σ. Έλις του Περιφερειακού Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια έκρινε ότι ο 70χρονος Πολ Μάναφορτ, ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε ως πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το 2016, θα εκτίσει μόνο ένα μικρό μέρος του χρόνου στη φυλακή που ζητούσαν οι εισαγγελείς.

Κατά τη διάρκεια των σχολίων πριν από την καταδίκη του, ο Μάναφορτ δήλωσε στο δικαστήριο ότι η ζωή του είναι «επαγγελματικά και οικονομικά κατεστραμμένη».

«Εκτιμώ την ειλικρίνεια» αυτού του δικαστηρίου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δήλωσε ο Μάναφορτ στον Έλις, μιλώντας από αναπηρικό καροτσάκι. «Σας ευχαριστώ για μια δίκαιη δίκη… σας παρακαλώ να είστε συμπονετικοί».

Ο δικαστής συμφώνησε, σημειώνοντας ότι η προτεινόμενη ποινή φυλάκισης 19-24 ετών ήταν, κατά την άποψή του, «υπερβολική».

Ο Έλις ξεκίνησε την ακρόαση για την καταδίκη σημειώνοντας ότι «δεν είμαστε εδώ για ρωσική συμπαιγνία», ανέφερε το CNN.Πράγματι, κανένα από τα εγκλήματα που διέπραξε ο Μάναφορτ δεν έχει συμπεριληφθεί σε κάθε είδους συμπαιγνία: όλα αφορούν οικονομικά εγκλήματα όπως η τραπεζική απάτη, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η φοροδιαφυγή, που σχετίζονται με το χρόνο του ως πολιτικού συμβούλου που εργαζόταν για πελάτες στην Ουκρανία.

Ο Έλις κατέστησε σαφές από νωρίς στη δίκη ότι δεν θα ανέχεται πολιτικά παιχνίδια στην αίθουσα του δικαστηρίου του.

«Δεν φοβάμαι να χρησιμοποιήσω τη διακριτική μου ευχέρεια για να βοηθήσω τους κατηγορούμενους όταν πιστεύουν ότι είναι το σωστό πράγμα», δήλωσε ο δικηγόρος υπεράσπισης Κάρι Σίτρονμπεργκ, ανέφερε το Sputnik. «Αν λοιπόν ο δικαστής Έλις σκέφτεται ότι ο Μιούλερ ενεργεί ακατάλληλα ή πως ο Μάναφορτ αντιμετωπίζεται άδικα, είναι σίγουρα πιθανό ότι θα χρησιμοποιήσει το βάρος της εξουσίας του σε δυνητικά απρόβλεπτες μεθόδους για να επιτευχθεί ένα δίκαιο αποτέλεσμα».

Μια επιτροπή καταδίκασε τον Μάναφορτ σε οκτώ από τις 18 κατηγορίες τον Αύγουστο, και τον Σεπτέμβριο παραδέχθηκε την ενοχή του για τις υπόλοιπες 10 κατηγορίες ως μέρος μιας συμφωνίας.

Εντούτοις, αφού το Γραφείο του Ειδικού Συμβούλου αποκάλυψε ότι ο Μάναφορτ είχε παραβιάσει τους όρους αυτής της συμφωνίας λέγοντας ψέμματα προς το FBI, το OSC και την κριτική επιτροπή, η δικαστής Έιμι Μπέρμαν Τζάκσον του Επαρχιακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ της περιφέρειας της Κολούμπια έκρινε τον περασμένο μήνα ότι «Το Γραφείο του Ειδικού Συμβούλου δεν δεσμεύεται πλέον από τις υποχρεώσεις του βάσει της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσής του να υποστηρίξει τη μείωση του επιπέδου των αδικημάτων κατά τον υπολογισμό των κατευθυντήριων γραμμών των ΗΠΑ για την αποδοχή ευθύνης.

Ο Τζάκσον επιβλέπει τη δεύτερη δίκη του Μάναφορτ σχετικά με τις κατηγορίες περί συνωμοσίας, για την οποία θα καταδικαστεί την επόμενη εβδομάδα. Δεν είναι σαφές κατά πόσον ο Τζάκσον θα αποφανθεί ότι οι προτάσεις του θα είναι συναφείς με την υπόθεση της Βιρτζίνια ή διάδοχες σε αυτήν.

Tags:
φυλάκιση, σύμβουλος, Πολ Μάναφορτ, Ντόναλντ Τραμπ, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK