12:55 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Αλληλογραφία που φέρνουν στο φως τα Wikileaks, μεταξύ της πρώην πρέσβειρας των ΗΠΑ στο Πακιστάν και του αμερικανικού ΥΠΕΞ, αποκαλύπτουν ότι στόχος της πώλησης των F-16 στο Ισλαμαμπάντ ήταν η αποτροπή ενός πυρηνικού πολέμου με την Ινδία.

Έγγραφα που αποκαλύπτουν τα Wikileaks δείχνουν ότι η Ουάσινγκτον συμφώνησε με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο Πακιστάν προκειμένου σε περίπτωση σύγκρουσης, το Ισλαμαμπάντ να μπορεί να καταφύγει σε συμβατικό πόλεμο και να μη στραφεί στη χρήση του πυρηνικού του οπλοστασίου.

Σε αλληλογραφία από το 2008 μεταξύ της Άνι Πάτερσον, τότε πρέσβειρας των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ, και του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνεται ότι ο στόχος με τα αεροσκάφη F-16 ήταν να καθυστερήσουν το Πακιστάν πριν καταφύγει στην πυρηνική επιλογή σε ενδεχόμενη διαμάχη με την Ινδία.

Δεδομένης της συντριπτικής στρατιωτικής υπεροχής της Ινδίας, η καθυστέρηση αυτή θα μπορούσε να είναι για λίγες ημέρες, αλλά αυτός ο χρόνος θα ήταν κρίσιμος για τη μεσολάβηση και αποτροπή πυρηνικής σύγκρουσης, σύμφωνα με τα WikiLeaks.

Η αλληλογραφία μεταξύ της πρώην Αμερικανίδας πρέσβειρας στο Ισλαμαμπάντ και του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στις 24 Απριλίου 2008 αναφέρει σαφώς ότι η συμφωνία, μεταξύ άλλων, είχε ως στόχο να κατευνάσει τους φόβους του Πακιστάν για μια «υπαρξιακή απειλή από την Ινδία».

Η επικοινωνία 20 παραγράφων που τα Wikileaks αποκαλύπτουν, αναφέρει ότι «ένα ενισχυμένο πρόγραμμα F-16 έχει επίσης αποτρεπτική αξία, παρέχοντας στο Πακιστάν χρόνο και χώρο για να χρησιμοποιήσει μια συμβατική αντί πυρηνικής αντίδρασης σε περίπτωση μελλοντικής σύγκρουσης με την Ινδία».

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν πως η Ινδία διαθέτει ένα πλεονέκτημα σχεδόν δύο προς ένα (736 προς 370) σε μαχητικά πολλαπλών χρήσεων σε σχέση με το Πακιστάν.

«Για να ξεπεράσει τη συντριπτική ινδική στρατιωτική υπεροχή, το Πακιστάν ανέπτυξε τόσο το πυρηνικό/πυραυλικό του πρόγραμμα όσο και την αεροπορική του δύναμη. Αεροσκάφη F-16, οπλισμένα με AMRAAMS, ουσιαστικά αγοράζουν χρόνο για να καθυστερήσουν το Πακιστάν να εξετάσει την πυρηνική επιλογή σε μια σύγκρουση με την Ινδία. Δεδομένης της συντριπτικής στρατιωτικής υπεροχής της Ινδίας, αυτό θα ήταν μόνο για λίγες μέρες, αλλά αυτές οι μέρες θα έδιναν τον κρίσιμο χρόνο διαμεσολάβησης και αποτροπής της πυρηνικής σύγκρουσης», ήταν η άποψη της Άνι Πάτερσον.

Tags:
πυρηνική επίθεση, πυρηνικά, F-16, ΗΠΑ, Ινδία, Πακιστάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK