15:35 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν σκοπεύει να μεταπουλήσει τους ρωσικούς S-400 και πρόσθεσε ότι η παραλαβή των πρώτων συστημάτων αναμένεται τον Ιούλιο.

H Τουρκία δεν σκοπεύει να μεταπωλήσει τους ρωσικούς S-400, διαβεβαίωσε ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), μετά τη δήλωση ότι οι ΗΠΑ είχαν ξεπεράσει τα όρια με τις ανακοινώσεις τους σχετικά με την κίνηση της Άγκυρας να αποκτήσει τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα.

«Αυτά τα συστήματα κατασκευάζονται στη Ρωσία. Τα αγοράζουμε και δεν σκοπεύουμε να τα μεταπωλήσουμε σε άλλη χώρα. Εχουμε πληρώσει για δύο S-400 και αναμένουμε τις προμήθειές τους τον Ιούλιο», δήλωσε.

Η κίνηση για την αγορά ρωσικών συστημάτων S-400 οδήγησε σε επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας. Η Ουάσινγκτον φοβάται ότι το σύστημα θα εκθέσει τις αδυναμίες των F-35 και ότι πως θα ήταν ασύμβατα με την άμυνα του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ προέτρεψαν την Άγκυρα να εγκαταλείψει τη συμφωνία, προσφέροντας αντ' αυτού συστήματα Patriot και απειλώντας να σταματήσει την παράδοση των F-35.

Η Τουρκία αντιτάχθηκε στις απειλές της Ουάσινγκτον και δήλωσε ότι οι S-400 δεν αποτελούν απειλή για τα F-35 καθώς θα ελέγχονται από τον τουρκικό στρατό. Η Άγκυρα φέρεται να προσφέρθηκε να αφήσει την Ουάσιγκτον να μελετήσει τα ρωσικά συστήματα κατά την άφιξή τους, αλλά αυτό διαψεύστηκε επισήμως από τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Χούλουσι Ακάρ.

Tags:
S-400, Ομέρ Τσελίκ, Ρωσία, ΗΠΑ, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK