21:45 06 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Θα μπορούσε να υπάρξει διακοπή χρηματοδότησης του έργου από εταίρους αλλά δεν μπορεί να τερματιστεί η κατασκευή του λόγω κυρώσεων, αναφέρει στέλεχος γερμανικής εταιρίας που μετέχει στην κοινοπραξία του Nord Stream 2.

Εάν επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διακοπή χρηματοδότησης του έργου από εταίρους αλλά δεν είναι ικανές να τερματίσουν την κατασκευή του αγωγού, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της γερμανικής εταιρίας Uniper.

Τη Δευτέρα, η πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και φυσικών πόρων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Λίσα Μουρκόβσκι δήλωσε στο Sputnik ότι η Γερουσία δεν εξετάζει καμία νομοθεσία επιβολής κυρώσεων σχετικά με το έργο Nord Stream 2, ωστόσο πρόσθεσε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο βρίσκεται στο τραπέζι.

Η δήλωση αυτή έγινε μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να επιβάλει κυρώσεις σχετικά με το έργο του αγωγού, μέσω του νόμου CAATSA ο οποίος επί του παρόντος χρησιμοποιείται για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα επηρεάσουν τους επενδυτές του Nord Stream 2 και εταιρίες που απασχολούνται σε αυτό.

Οι ΗΠΑ, έχουν επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή τους με την κατασκευή του αγωγού και ισχυρίζονται ότι αξιοποιείται από τη Ρωσία για να ασκήσει πιέσεις στην ΕΕ. Η Μόσχα από την πλευρά της, απαντά ότι η στάση της Ουάσιγκτον στο ζήτημα του Nord Stream 2 οφείλεται στο ότι προσπαθεί να προωθήσει τα αμερικανικά οικονομικά και ενεργειακά συμφέροντά της στην Ευρώπη και απορρίπτει οποιαδήποτε σχέση του έργου με πολιτικές επιδιώξεις.

Ο αγωγός αερίου κατασκευάζεται από κοινοπραξία της ρωσικής Gazprom, με πέντε ευρωπαϊκές εταιρίες, τη γαλλική Engie, την αυστριακή OMV, τη γερμανοαγγλική Shell και τις γερμανικές Uniper — Wintershall.

Σχετικά:

WSJ: Η Ουάσινγκτον προετοιμάζει κυρώσεις για τον Nord Stream 2
Πιθανές νέες καθυστερήσεις για τον Nord Stream 2 λόγω Δανίας
Gazprom: Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του 1/3 του Nord Stream 2
Έτοιμα πάνω από 800 χλμ του αγωγού Nord Stream 2
Tags:
Nord Stream 2, κυρώσεις, Gazprom, Ρωσία, ΗΠΑ, Γερμανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK